auto
0

Počela montaža Audi A3 u Volkswagen Sarajevo d.o.o.

Auto Online
Foto: auto.ba
Foto: auto.ba
Volkswagen Sarajevo je danas oficijelno počeo montažu Audi A3 za tržište Bosne i Hercegovine u prisustvu gosp. dr. Jochen Heizmann-a, iz Uprave AUDI-a AG za oblast proizvodnje i načelnika općine Vogošća, gospodina Asima Sarajlića.

"A3-montaža je znak povjerenja u pozitivan razvoj države", riječi su gosp. dr. Heizmann-a. Sa lokalnom montažom u Bosni i Hercegovini će Audi nastaviti razvijati vodeću poziciju u premium segmentu. U ovoj godini će u Sarajevu pored planiranih 76 Audi-a A3, biti montirano još 115 A4 i 90 A6. Obim proizvodnje će se bazirati na potrebama lokalnog tržišta.

U avgustu 1998. godine je novoosnovano preduzeće Volkswagen Sarajevo d.o.o. počelo sa montažom vozila i proizvodnjom dijelova. Od oktobra 2001. godine se preduzeću Volkswagen AG sa udjelom od 58%, priključio Prevent Sarajevo d.o.o. sa udjelom od 42%. Od 2002. godine je u Volkswagen Sarajevo d.o.o. otvoreno 250 novih radnih mjesta i trenutno je zaposleno ukupno 320 radnika. Ukupan izvoz iz proizvodnje dijelova je u 2004. godini iznosio 180 miliona KM (90 mio. EUR).