auto
0

Počela izgradnja Hyundai tvornice u Češkoj

Sarajevo-x.com
Hyundai Motor Co. službeno je započeo s izgradnjom evropske tvornice u koju planira uložiti 1,1 milijardi Eura. Tvornica je locirana u mjestu Nosovice, u Češkoj Republici.

Planirani početak rada tvornice je mart 2009. godine s proizvodnim kapacitetom od 200.000 vozila godišnje. U prvoj fazi u tvornici će se proizvoditi model i30 te kompaktni minivan (kodno ime YN) čiju najavu tek očekujemo. U drugoj fazi, do 2011. u proizvodnju će biti pušten i treći model s dodatnih 100.000 jedinica godišnje. Tvornica u Češkoj, Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC), u potpunom je vlasništvu Hyundai Motor Co, Seoul.

Novootvorena tvornica dodatno će ojačati cijenovnu konkurentnost Hyundai modela i doprinijeti unapređenju imidža branda, što Hyundaiju omogućuje temeljnu konkurentnost u odnosu na ostale europski orijentirane proizvođače automobila.

"Iskustvom u proizvodnji automobila koje je Hyundai stekao u Koreji, Kini, Americi, Turskoj i Indiji, stvorili smo najsavremeniji proizvodni pogon koji će postaviti nove standarde proizvodne efikasnosti. Kombinirajući profesionalnost i iznimne sposobnosti čeških radika i češku reputaciju odličnih majstora, HMMC ima potencijal proizvoditi najkvalitetnija vozila u Europi", rekao je Chung Mong - Koo, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Company-a.

HMMC i srodna tvornica Kie u Slovačkoj (Kia Motors Slovakia) udaljena svega 85 km, iskorist će svoju neposrednu blizinu zajedničkom saradnjom s ključnim dobavljačima i drugim popratnim aktivnostima koje predstavljaju podršku što kvalitetnijoj proizvodnji automobila. Jedanaest ključnih dobavljača koji surađuju s Hyundai Kia Automotive Group-om već operativno opskrbljuju Kia-inu tvornicu u Slovačkoj. Tri dodatna dobavljača objavila su namjeru otvaranja poslovnice u regiji, što donosi ukupno 14 strateških dobavljača u neposrednoj blizini tvornica.

Hyundai procjenjuje da će europska tvornica imati značajnu ulogu u praćenju konkurentnosti sve snažnijeg C-segmenta čija se prodaja u Europi kreće oko 30% ukupnog automobilskog tržišta. Kako bi što kvalitetnije zadovoljili potrebe europskih kupaca, Hyundai Motor Company investirao je 50 milijuna Eura u Europski dizajnerski i tehnički centar u kojem je razvijen i model i30. Tijekom prošle godine u Offenbachu (Njemačka) otvoreno je i novi Europski centar za prodaju i marketing kako bi pružio što bolju podršku lokalnoj prodaji. Tvornica u Češkoj još je jedna karika u lancu kojom Hyundai pokriva sve segmente poslovanja u Europi, od dizajna, inženjeringa, do proizvodnje, marketinga, prodaje i post-prodajnih usluga.

U prvoj fazi HMM planira otvoriti 2.845 novih radnih mjesta. Dodatnih 675 radnih mjesta otvorit će se u drugoj fazi razvoja tvornice, što će u konačnici značiti 3.520 uposlenika HMMC-a. S aspekta dobavljača, procjenjuje se otvaranje dodatnih 4.000 radnih mjesta, što predstavlja značajni utjecaj na rast i razvoj ekonomije Češke Republike. Zauzvrat su češke vlasti, u skladu s EU smjernicama, povećale poticaje na 15% ukupne vrijednosti investicije, što je maksimalni mogući iznos poticaja dopustiv unutar EU regulacije.

Europska proizvodna baza ocijenjena je kao neophodna za postizanje dugoročnih prodajnih ciljeva koje je Hyundai definirao za europsko tržište. Početkom rada HMMC u martu 2009. godine, očekivana prodaja Hyundaija na europskom tržištu 2010. godine je 620.000 vozila. 2003. godine prodaja Hyundai Motor Europe bila je 300.000 vozila, dok je 2006. prodaja premašila brojku od 400.000 vozila (uključivši prodaju u Rusiji i Turskoj).