{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plus X nagrada za novi Volvo S60

S
7.6.2010. u 10:58
0
0
Plus X nagrada za novi Volvo S60
0
Plus X nagrada za novi Volvo S60
Sigurnosna inovacija Volvo Car korporacije, ponovo je osvojila prestižnu nagradu. Ovaj put, "Pedestrian Detection System" (detekcija pješaka) sa full auto brake funkcijom (potpuno automatsko kočenje), premijerno predstavljeno u potpuno novom S60, osvojio je Plus X nagradu u kategoriji inovacija, te s pravom nosi titulu najboljeg produkta 2010. godine.
Ovaj, svjetski unikatan sistem, pri nižim brzinama sprječava kontakt sa pješakom, dok pri višim značajno smanjuje brzinu kretanja i umanjuje posljedice naleta na pješaka. Žiri sastavljen od 144 člana iz 32 zemlje je gotovo jednoglasno nagradio ovu tehnološku inovaciju švedskog proizvođača automobila.

Plus X Award, najveće svjetsko takmičenje na polju tehnologije, sporta i životnog stila, nagrađuje proizvođače izuma nesvakidašnje kvalitete. Više od 1.000 proizvoda iz raznih sektora tehnologije, sporta i životnog stila su učestvovali u ovogodišnjem takmičenju. Proizvodi su se ocjenjivali u kategorijama inovativnosti, kvalitete, dizajna, lakoće korištenja, ergonomije i ekologije.

Vrhunac inovativnosti

Proizvodi nagrađeni sa najvišom Plus X nagradom, automatski dobijaju i titulu najboljeg proizvoda godine u svojoj kategoriji. Krucijalni element prilikom donošenja odluke jeste racionalnost inovacije, odnosno Plus X faktor, koji ga jasno izdvaja od konkurencije. Žiri je prepoznao tu inovativnost u novom Volvo sigurnosnom sistemu.

Pedestrian detection sistem sa full auto brake funkcijom, kombinuje novorazvijenu radarsku jedinicu u masci hladnjaka i kameru na unutrašnjem retrovizoru u efektivan sistem koji otkriva pješake ispred vozila. Ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme u kritičnoj situaciji, sistem automatski aktivira punu kočionu snagu.

Polovina svih nesreća sa pješacima dešava se pri brzini manjoj od 25 km/h. Novi Volvo sistem može u potpunosti spriječiti nesreću do brzine kretanja od 35 km/h. Pri većim brzinama kretanja, sistem omogućava maksimalno usporavanje i tako značajno smanjuje posljedice kontakta sa pješakom.

Pet godina razvoja


Volvo je u razvoj novog sistema potrošio preko pet godina. Prevezeno je pola miliona testnih kilometara u različitim dijelovima svijeta, kako bi sistem mogao funkcionisati u najrazličitijim saobraćajnim situacijama u skladu sa specifičnim ponašanjem pješaka, cestovnom infrastrukturom i klimom. Pedestrian detection je nadogradnja potojećeg Volvo collision warning sistema, koji sprječava nalet na vozilo ispred, a premijerno je predstavljen u potpuno novom Volvu S60.

Plus X nagrada i titula „Best Poduct of the year 2010“ još jednom potencira specifičnu poziciju švedskog proizvođača, kada je u pitanju sigurnost i naglašava cilj kompanije da proizvodi najsigurnije automobile na svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: