auto
22

Pirelli prelazi u vlasništvo kineske kompanije

Klix.ba
Kompanija Pirelli, peti najveći proizvođač automobilskih guma na svijetu, preći će u vlasništvo kineske koorporacije China National Chemical Coorporation ili skraćeno ChemChina, i to po cijeni od 7,1 milijarde eura.

Prelazak Pirellija u vlasništvo ChemChina desit će se uskoro, nakon što su prije nekoliko dana čelnici ove dvije velike kompanije postigle dogovor o uslovima preuzimanja.

Kineska kompanija će platiti 15 eura po dionici za udio od 26,2% dionica Pirellija, a koje su do sada bile u vlasništvu kompanije Cam Finanziaria. Za preostali udio dionica ChemChina objavit će javnu ponudu po istoj cijeni dionice.

ChemChina će zadržati sjedište Pirellija u Italiji, tačnije u Milanu, ali kompletan dio poslovanja koji se odnosi na kamionske i industrijske gume bit će preseljen i spojen sa kompanijom AEOLUS, koja je najveća kineska kompanija za proizvodnju pneumatika.

Pirelli je u protekloj godini prijavio porast prihoda od 6,8%, na ukupnih 838 miliona eura, prije oporezivanja. Dobit je iznosila šest milijardi eura.

Ovaj potez će ujedno omogućiti Pirelliju snažniji nastup u Aziji gdje su do sada dominirali Michelin i Continental, te i dalje preduzimaju mjere za širenje na ovim tržištima.