Nastavak uspjeha
0

Pick-up godine: Treća pobjeda u nizu za novi Volkswagen Amarok

Klix.ba
Žiri za nagradu Međunarodnog kombija godine (IVotY) dodjelio je novom Volkswagen Amaroku prestižnu titulu za pick-up kamionet godine. Amarok je tako ovu nagradu osvojio po treći put nakon što je dobio 2011. i 2017. godine, pa će se i u ovoj generaciji ponosno isticati kao “International Pick-up Award” (IPUA) 2023.
Dvadeset članova žirija IPUA-e bilo je impresionirano novim Amarokom tokom probnih vožnji u Atini i okolini.

Nagrada "International Pick-up Award" koju dodjeljuje žiri novinara za komercijalna vozila po treći put ide na adresu Volkswagena, ovaj put za novi Amarok. Novi model, razvijen u saradnji sa Fordom dostupan je na tržištima širom svijeta od kraja 2022. godine, impresionirao je 20-člani međunarodni žiri tokom ovogodišnjih probnih vožnji u Grčkoj ove godine.

"Nakon IPUA 2023 grupnih testova, održanih u Grčkoj prošlog mjeseca, novi Amarok je impresionirao. Iako je projekat saradnje, Volkswagen komercijalna vozila i njihov dizajnerski tim uspjeli su održati jedinstveni stil i karakteristike vožnje prepoznatljive za njih, o čemu će i kupci svjedočiti", objašnjava Jarlath Sweeney, Predsjednik i predsjedavajući žirija IVotY-a i IPUA-e, kao i automobilistički novinar iz Irske.

"Ovo sedmo izdanje IPUA-e prepoznalo je novu generaciju Amaroka i njegove kvalitete i pridružilo je titulama osvojenim 2011. i ponovo 2017. godine, s obnovljenom verzijom prošle generacije Amaroka“, nastavlja Sweeney. "Amarok je stoga uvijek pobjeđivao s najnovijim modelom – u prvom, četvrtom i sada sedmom pick-up testu međunarodnog IPUA žirija 2023."

Žiri su impresionirale pouzdane performanse Amaroka kako na cesti tako i van nje. "Ovo povjerenje žirija odaje počast cijelom timu Volkswagen komercijalnih vozila. Želimo da vam se zahvalimo!", rekao je Karl Bernqvist, član Uprave brenda odgovoran za nabavku u Volkswagen komercijalnim vozilima, na ceremoniji dodjele nagrada u Lionu. Preko 1.300 gostiju pozvano je na gala večeru na sajmu Solutrans.

Potražnja za Amarokom potvrđuje mišljenje i ocjene žirija, koja je u nekim slučajevima veća od raspoložive ponude tokom faze pojačanja proizvodnje. Na nekim tržištima, Amarok i neke od njegovih varijanti modela su već rasprodate do kraja ove godine. Novi Amarok se proizvodi isključivo u fabrici Silverton u Južnoj Africi.

Novi Amarok se nudi u pet serija modela: Amarok, Life i Style, plus vrhunske verzije PanAmericana (off-road stil) i Aventura (ekskluzivni stil). U Evropi, novi Amarok je dizajniran kao pick-up sa četiri vrata i duplom kabinom. Sa 5.350 mm, novi Amarok je nešto manje od 10 centimetara duži od svog prethodnika. Međuosovinsko rastojanje od 3.270 mm predstavlja povećanje od 173 mm. Ovo pruža još više prostora u duploj kabini.

Novi Amarok dostupan je i u Bosni i Hercegovini po cijeni koja počinje sa 85.302 KM do registracije u osnovnoj verziji.