auto
29

Peugeot predstavio sklopivi električni bicikl eF01

Klix.ba
Baš kao i mnogi drugi proizvođači automobila, francuska kompanija Peugeot je proizvodila bicikle prije nego se okrenula automobilima.

Peugeot je proizvodnju bivikala počeo 1882. godine i bio je veoma uspješan, a prije sedam godina je na tržište plasirao i bicikle s električnom asistencijom. Danas proizvodi više od 10 različitih modela bicikala za različite namjene, a najnoviji član ponude je sklopivi električni bicikl eF01.

Bicikl napaja litij-jonska baterija koja je dovoljna da pređe 30 kilometara, dok maksimalna brzina bicikla iznosi 20 km/h. Peugeot tvrdi da je za sklapanje bicikla teškog 17 kg potrebno samo 10 sekundi. Nositi ga je lako zahvaljujući ručki ugrađenoj u ram. Bicikl posjeduje i memorijski sistem koji automatski podešava željenu visinu sica.

Bicikl eF01 je predstavljen uz novi SUV 5008. Kada se sklopi, bicikl se može ostaviti i puniti u Dockstationu postavljenom u prtljažniku modela 5008, ali i u svakom drugom automobilu as utičnicom od 12 volti. Punjenje baterije bicikla traje dva sata. Bluetooth povezivanje s biciklom omogućava biciklisti da prati proces punjenja pomoću Mypeugeot aplikacije.

Peugeot ima dugu historiju proizvodnje sklopivih bicikala, a izmislio ih je Henri Gerard 1892. godine za francusku vojsku. Tokom sedamdesetih se pojavio veoma uspješan model sklopivog bicikla.

Francuska kompanija biciklom eF01 pokušava ostaviti značajan utjecaj na rastućem tržištu takozvanog "last mile" transporta. Ovaj bicikl će omogućiti ljudima da se brže kreću od javnog prevoza do radnog mjesta i obrnuto.