auto
7

Peugeot 208 GTi najbrži u klasi na 24 sata Nürburgringa

Klix.ba
Predstavnik Velike Britanije, Bradley Philpot, sa svojim timskim kolegama iz Francuske, Njemačke, Španije, Italije, Holandije, Belgije i Švicarske, u tri Peugeota 208 GTi pripremljena u sportskom odjelu Peugeot Sport uspjeli su osvojiti prva tri mjesta u klasi SP2T (do 1.600 ccm, benzinski motor), čime su pokazali apsolutnu dominaciju na jednoj od najtežih trka izdržljivosti na kojoj su se vozači ovaj put suočavali s izuzetno lošim vremenskim prilikama, velikom količinom vode na stazi i gustom maglom.

Pobjednički automobil sa startnim brojem 216 vozili su Christiaan Frankenhout (Holandija), Johnny Niederhauser (Švicarska), Vincent Radermecker (Belgija) i Giacomo Ricci (Italija). Drugo mjesto pripalo je Peugeotu 208 GTi sa startnim brojem 208 koji su vozili Nijemci Michael Bohrer i Jurgen Nett, zajedno sa Francuzima Stéphane Cailletom i Julien Piguetom.

"Ovo je zaista odličan rezultat za Peugeot i cijeli naš tim koji je napravio perfektan posao“, izjavio je Frankenhout, nakon posljednjeg odvezenog kruga u 'zelenom paklu', kako u šali nazivaju 22 kilometra dugu stazu Nordschleife.

"Pored prva tri mjesta koja smo osvojili u klasi, posebno nas raduje što je naš najbrži auto u ukupnom poretku završio na visokom 32. mjestu“, dodaje Frankenhout.

"Ostvarili smo naš cilj i stigli do podijuma. Nema veće nagrade za naporan rad našeg tima“, rekao je nakon trke Francuz Mathieu Sentis, koji je treću 208-icu dijelio s Nijemcem Stephenom Eppom, Špancem Gonzalo Martínom Andrésom i Britancem Bradleyem Philpotom.

Peugeot 208 GTi već je stigao u prodajne salone širom Evrope. Vrhunski rezultati ostvareni na vjerovatno najtežoj i najzahtjevnijoj stazi na svijetu najbolji su pokazatelj koliko su se u Peugeotu potrudili oko svog novog GTi-ja. Čestitamo!