Specijalna verzija
157

Papa Franjo dobio novo vozilo: Dacia Duster je novi papamobil

D. B.
Grupa Renault je papi Franji poklonila specijalnu verziju Dacia Dustera koji će poslužiti kao novi papamobil.

Pristupačni Duster je modificiran kako bi zadovoljio papine potrebe, a sav posao je obavio Dacijin odjel za prototipe te tim za specijalne potrebe u partnerstvu s ruminskom kompanijom Romturingia.

Novi papamobil posjeduje istu konfiguraciju s pet sjedišta kao i standardni Duster, ali je zadnja klupa "posebno udobna" kako bi bila adekvatna za duže javne parade.

Tu je i veliki panoramski krov s ručkama koji je uobičajen za svaki papamobil bez obzira na marku, kao i providni stakleni boks koji se može ukloniti.

Duster je lakiran u bijelu boju, a unutrašnjost je presvučena kožom. Zbog modificiranog ovjesa je spušten za 30 mm, što je olakšalo ulazak i izlazak.

Automobil je Vatikanu dostavio Christophe Dridi, direktor Grupe Renault u Ruminiji, a u njegovom društvu je bio i generalni menadžer Grupe Renault u Italiji.

Ovaj Duster neće biti prvo papino iskustvo s Daciom jer je tokom posjete Aremniji 2016. godine koristio nemodificirani Logan kao svoje zvanično vozilo. Poznato je da papa Franjo promoviše jednostavnost i skromnost, dok su njegovi prethodnici koristili modele kompanija kao što su Mercedes-Benz i Range Rover.

Lamborghini je 2017. godine papi Franji poklonio specijalno lakirani Huracan, a on ga je blagoslovio i ostavio svoj potpis. Nakon toga je automobil prodan za 715.000 eura, a sredstva su donirana u dobrotvorne svrhe.