Papa Franjo dobio novo vozilo: Dacia Duster je novi papamobil

Papa Franjo dobio novo vozilo: Dacia Duster je novi papamobil
157
D. B.
29.11.2019. u 15:01
48
komentara
157

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Grupa Renault je papi Franji poklonila specijalnu verziju Dacia Dustera koji će poslužiti kao novi papamobil.
Pristupačni Duster je modificiran kako bi zadovoljio papine potrebe, a sav posao je obavio Dacijin odjel za prototipe te tim za specijalne potrebe u partnerstvu s ruminskom kompanijom Romturingia.

Novi papamobil posjeduje istu konfiguraciju s pet sjedišta kao i standardni Duster, ali je zadnja klupa "posebno udobna" kako bi bila adekvatna za duže javne parade.

Tu je i veliki panoramski krov s ručkama koji je uobičajen za svaki papamobil bez obzira na marku, kao i providni stakleni boks koji se može ukloniti.

Duster je lakiran u bijelu boju, a unutrašnjost je presvučena kožom. Zbog modificiranog ovjesa je spušten za 30 mm, što je olakšalo ulazak i izlazak.

Automobil je Vatikanu dostavio Christophe Dridi, direktor Grupe Renault u Ruminiji, a u njegovom društvu je bio i generalni menadžer Grupe Renault u Italiji.

Ovaj Duster neće biti prvo papino iskustvo s Daciom jer je tokom posjete Aremniji 2016. godine koristio nemodificirani Logan kao svoje zvanično vozilo. Poznato je da papa Franjo promoviše jednostavnost i skromnost, dok su njegovi prethodnici koristili modele kompanija kao što su Mercedes-Benz i Range Rover.

Lamborghini je 2017. godine papi Franji poklonio specijalno lakirani Huracan, a on ga je blagoslovio i ostavio svoj potpis. Nakon toga je automobil prodan za 715.000 eura, a sredstva su donirana u dobrotvorne svrhe.
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...