Luksuzna limuzina
54

Ovo je Volkswagenov Phaeton koji nikada nije proizveden

D. B.
Volkswagen Phaeton je otišao u historiju 2016. godine nakon 14 godina proizvodnje i nekoliko facelift verzija, ali druga generacija luksuzne limuzine nikad nije stigla. Međutim, sada je poznato kako je trebala izgledati.

Fotografije u galeriji prikazuju Phaeton druge generacije koji nikada nije sišao s proizvodne trake jer su se šefovi Volkswagena odlučili za fokusiranje na elektrifikaciju.

Interno poznat kao Phaeton D2, automobil na fotografiji je izabran kao jedan od četiri različita konceptna dizajna koji potpisuju aktuelni šefovi Volkswagenovog dizajna eksterijera i unutrašnjosti Marco Pavone i Tomasz Bachorski.

Dizajn je izabran zbog svojih "sportskih i ravnih kontura" te kvaliteta unutrašnjosti, ali se Volkswagen u to vrijeme borio s problemima koje je donio skandal Dieselgate pa Phaeton nije dobio "zeleno svjetlo" za početak proizvodnje.

"Automobil još uvijek ima atraktivan izgled i lijepe proporcije, impresionira svojim kvalitetom i vrijednošću", rekao je šef Volkswagenovog dizajna Jozef Kaban.

"Činjenica da je Phaeton D2 bio ispred svog vremena danas se vidi u detaljima poput zakrivljenog ekrana, koji je planiran za nasljednika i koji je na tržište stigao 2018. godine u sklopu Touaregovog Innovision Cockpita", kazao je Bachorski.

Ponudu motora su činili 3,2-litarski V6 motor sa 237 KS, 6,0-litarski W12 sa 414 KS te 5,0-litaraski V10 dizel koji je razvijao 308 KS i 750 Nm obrtnog momenta.