auto
0

Ovo je Ferrari 458 Speciale

Klix.ba
Kompanija Ferrari je najavila snažniju verziju modela 458 Italia, koja će nositi naziv Speciale. Automobil će biti predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu sljedećeg mjeseca.

Spekulisalo se da će automobil nositi oznaku Monte Carlo, Scuderia ili Challenge Stradale, no, Ferrari se odlučio za ime Speciale. Ferrarijev 4,5-litarski V8 motor sada isporučuje 605 KS i 540 Nm obrtnog momenta. Zvaničnici kompanije kažu da se radi o najsnažnijem V8 motoru s normalnim ubrizgavanjem.

Ferrari 458 Speciale je težak 1.290 kg, a od 0 do 100 km/h ubrzava za samo tri sekunde, a do 200 km/h mu treba 9,1 sekunda. Speciale je prešao stazu Fiorano za 1 minutu i 23,5 sekundi, što znači da je za 1,5 sekundi brži od modela 458 Italia.

Ferrari je na dizajnu modela Speciale radio s kompanijom Pininfarina, a to je rezultiralo uglavnom poboljšanjem aerodinamike. Na prednjem i stražnjem dijelu se nalaze pokretna aerodinamična krilca, koja se automatski prilagođavaju i smanjuju otpor te balansiraju downforce, ako je to potrebno.

Automobil je dobio sistem pod nazivom Side Slip Angle Control (SSC), koji analizira ugao proklizavanja automobila i optimizira raspodjelu obrtnog momenta između točkova.

Ferrari 458 Speciale je dobio specijalne Michelin Pilot Sport Cup 2 gume, koje doprinose boljim performansama i osiguravaju maksimalni mogući grip na mokroj podlozi.