Noviteti
1

Ferrari 458 Speciale u svom prirodnom ambijentu

Klix.ba
Ferrari je objavio promotivni video materijal svog posebnog modela 458 Speciale koji je premijerno predstavljen na frankfurtskom Sajmu automobila.

Zamišljen i napravljen da bude beskompromisna 458-ica, automobil je dobio nove aerodinamičke karoserijske komponente koje uključuju redizajniran prednji odbojnik, drugačije obloge pragova i agresivniji zadnji difuzor zraka.

Tu je i veći zadnji spojler, ali i pomični flapsovi ispod difuzora koji se otvaraju, odnosno zatvaraju u zavisnosti od trenutne brzine automobila. Snaga stiže iz poboljšanog 4,5-litarskog V8 motora koji proizvodi 605 KS i 540 Nm obrtnog momenta, što je za 35 KS više od onoga što nudi motor u standardnom Ferrariju 458.

Pored motora, poboljšan je i mjenjač sa dva kvačila preko kojeg automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3 sekunde. Ispod atraktivnih 20-inčnih felgi, na kojima su Michelinove gume Pilot Sport Cup2, mogu se vidjeti vrhunske kočnice koje za Ferrari isporučuje Brembo. Sve zajedno dovoljno je da F458 Speciale stazu Fiorano "preleti“ za 1 minutu i 23,5 sekundi.

Vezani članci