auto
29

Ovako izgleda Mercedes-Benz S-Klasa XXL, projekt ARES Ateliera

Klix.ba
Tuner ARES Atelier je napravio "Mercedes-Benz S-Klasu XXL", limuzinu koja podsjeća na S-Klasu Pullman.

S-Klasa Pullman će biti predstavljen u martu na Sajmu automobila u Ženevi, a tuner ARES Atelier je već pripremio sličnu verziju produživanjem šasije standardne S-Klase i postavljanjem body kita od karbonskih vlakana. Osim ojačane šasije, S-Klasa XXL je dobila i niz drugih poboljšanja kao što su kaljena bočna stakla debljine 6 mm, moćnije kočnice, redizajnirani mjenjač i 21-inčni naplaci.

Promjene su primijetne i u unutrašnjost gdje su postavljena prvoklasna stražnja sjedišta, u izradi je korištena Nappa koža, postavljene su rashladne kutije i pretinci za čaše, kao i 17-inčni sklopivi HD ekran. Također, tu su električne zavjese, iPadi, WLAN sa eksternom antenom i poboljšani audio sistem. Za dodatni novac je moguće dobiti oklopnu varijatu koja uključuje i detektor bombi.

ARES Atelier nije spomenuo o kojem se motoru radi, ali je potvrdio da može biti unaprijeđen tako da isporučuje 600 KS. Sudeći po tome, vjerovatno se radi o 6,0-litarskom V12 twin-turbo motoru koji u standardnoj konfiguraciji razvija 530 KS u modelu S600.

S-Klasa XXL od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 sekundi, a njena maksimalna brzina iznosi 250 km/h.