Očekuje se ove godine
20

Ovako bi mogla izgledati nova Škoda Octavia RS

D. B.
Češka kompanija Škoda je prošle godine oredstavuka četvrtu generaciju modela Octavia, a sada se pojavio render koji nagovještava kako bi mogla izgledati u RS verziji.

Škoda Octavia RS će se pojaviti ove godine, služit će kao praktičnija alternativa za Volkswagenov Golf GTI, a ruski magazin Kolesa je objavio render koji pokazuje kako bi mogla izgledati.

Na renderu je zamišljena Octavia RS u crnoj boji i sa 19-inčnim naplacima od legura posuđenim od prethodnog moela. Rešetka hladnjaka je također u crnoj boji, a modificirani prednji branik sadrži set LED dnevnih svjetala specifičnih za RS koja su se prvobitno koristila za obnovljenu RS verziju druge generacije Octavije, koja se pojavila prije više od 10 godina.

Nazad je tipični RS spojler te dvostruke izduvne cijevi, što nagovještava da se radi o snažnijoj verziji Škodinog najprodavanijeg modela. Tu je i crveni reflektor koji smo vidjeli i na Kodiaqu RS. Automobil je nešto bliži tlu, a tipična za RS verziju su crvena kočiona kliješta i veći usisnici zraka.

Škoda tradicionalnu nudi Octaviju u više izdvedbi, a tako će biti i ovog puta kada će kupci moći birati između liftbacka i karavana, benzinskih i dizelskih motora, manuelnog i automatskog mjenjača, prednjeg pogona i pogona na sva četiri točka, a prvi put će se pojaviti i plug-in hibridni pogon. Elektrificirana verzija će koristiti kombinaciju 1,4-litarskog TSI benzinskog motora i električnog motora uz automatski mjenjač. To će vjerovatno biti najskuplja Octavia u historiji.

Octavia RS se očekuje u narednim mjesecima, najranije u martu na Sajmu automobila u Ženevi.