auto
46

Ovako bi mogao izgledati novi Audi A8

Klix.ba
Već sedam godina star Audi A8 spreman je za penziju i novog nasljednika, a dobit će ga ove godine.

Nova generacija Audijevog modela A8 će vjerovatno biti predstavljena na Sajmu automobila u Frankfurtu u septembru, iako bi njegov izgled mogao biti otkriven dosta ranije putem interneta. Uzimajući u obzir špijunske fotografije, magazin OmniAuto.it je kreirao i objavio render koji otkriva mogući izgled novog modela.

Osim što će biti u vrhu Audijeve ponude, A8 će biti kompanijin prvi produkcijski model koji su u potpunosti dizajnirali Marc Lichte i njegov tim. On je posao preuzeo u februaru 2014. godine te je impresionirao prelijepim konceptima Prologue.

Audi A8 će predstaviti i novi kompanijin dizajnerski jezik, ali to ne znači da trebamo očekivati radikalne promjene. Veće promjene će biti u unutrašnjosti jer će automobil posjedovati drugu generaciju Audi Virtual Cockipta sa MIB2+ platformom (Modular Infotainment Platform) i Nvidia Tegra K1 procesorom. Novost će biti i implementacija funkcije koja će omogućiti automobilu da preuzme potpunu kontrolu tokom vožnje u gužvi.

Model A8 prelazi na MLB Evo platformu, kao što je slučaj i s najnovijim modelom Q7. Bit će lakši za 200 kilograma, a u ponudi će se naći i 6,0-litarski W12 motor iz Bentleyja Bentayge. Snažniji S8 je već fotografisan tokom testiranja, a očekuje se da će ga pokretati 4,0-litarski V8 motor iz novog Porschea Panamere Turbo, koji razvija 550 KS i 770 Nm obrtnog momenta.

Plug-in hibrid je također u planovima, a ne bi bilo iznenađenje da se motor iz modela SQ7 nađe ispod haube snažnog A8 dizelaša. Podsjećanja radi, SQ7 i Bentley Bentayga koriste 4,0-litarski V8 TDI motor s električnim kompresorom koji isporučuje 429 KS i 900 Nm obrtnog momenta.

Prodaja novog Audija A8 počinje krajem godine, a rivali će mu biti Lexus LS, nadolazeća Mercedesova S-Klasa i BMW Serija 7. Očekuje se i SUV-coupe u formi modela Q8, koji je izložen u Detroitu kao koncept, a u produkcijskoj formi će se pojaviti 2019. godine.