Mašti na volju
14

Ovako bi izgledala nova Volkswagen Jetta

D. B.
Jetta je nekada bio relativno uspješan model koji je Volkswagen prodavao širom svijeta, a sada se pojavio render koji prikazuje imaginarnu najnoviju generaciju.

Jetta još uvijek Živi u SAD-u i Kanadi, ali u Evropi nije dostupna. Volkswagen se priprema da plasira Jettu kao zasebni brend u Kini, gdje će prodavati pristupačna vozila.

Postavlja se pitanje da li Jetta ima mjesta u Volkswagenovoj ponudi, a mnogi će nakon što vide render vjerovatno reći da ima.

Inspiracija za kreiranje rendera bila je osma generacija Golfa, proporcije su dopadljive, a stražnji dio izgleda kao logični produžetak Golfove hatchback karoserije. Čak su i svjetla zadržala isti oblik na renderu, tako da Jetta izgleda dobro za jedan sedan.

Međutim, teško je vjerovati da će VW uopće i razmišljati o novoj Jetti za evropsko tržište, jer prodaja sedana na Starom kontinentu opada dok se kupci sve više okreću crossoverima i SUV-ovima. Njemačka kompanija u Evropi nudi sedane Passat i Arteon i vjerovatno će ostati jedine opcije.

No, nova Jetta GLI se prodaje u Americi po cijeni od 25.995 dolara. Nešto drugačiji Jetta sedan će se pojaviti u bliskoj budućnosti u Kini, a pridružit će mu se dva SUV-a pod brendom Jetta. Nijedan od ovih modela neće biti baziran na osmoj generaciji Volkswagenovog Golfa.

Posljednja godina za Jettu u Evropi bila je 2018. kada je VW prodao 4.190 primjeraka ovog sedana.