Novac ispred strasti
34

Ovaj Ford GT proizveden je 2006. godine, a prešao je samo 19 kilometara

E. L.
Crveni Ford GT prodaje se posredstvom aukcijske kuće RM Sotheby’s, a sve su prilike da ga je prvi i jedini vlasnik kupio isključivo zbog zarade.

Nažalost, nije ni prvi ni posljednji put da se supersportski automobili kupuju samo s jednim ciljem: ostaviti u garažu i za desetak ili više godina prodati za višestruko veći iznos.

Među posljednjim primjerima kupovine (investicije), od koje se skupe obrve ljubiteljima sportskih automobila širom svijeta, je maksimalno opremljen crveni Ford GT koji je 2006. godine isporučen kupcu u Teksasu (SAD), a od tada do danas prešao je samo 19 kilometara.

Za Fordov moderni podsjetnik na čuveni model GT40 (koji je u drugoj polovini šezdesetih godina prekinuo dominaciju Ferrarija na trci izdržljivosti 24 sata Le Mansa) kažu da je jedan od posljednjih "analognih" supersportskih automobila.

Pokreće ga centralno smješten 5,4-litarski V8 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora isporučuje 557 konjskih snaga i 678 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi i 330 km/h.

Za prijenos snage na zadnju osovinu brine ručni 6-stepeni mjenjač, a u RM Sotheby’s predviđaju da će novi kupac za automobil (koji će, nadamo se, voziti) morati da izdvoji znatno više od 300.000 dolara.