Samo zrak
10

Otvorena izložba Porscheovih automobila Luftgekühlt 5: Voda je za ribe!

Klix.ba
Iza naziva "Luftgekühlt 5“ krije se peto izdanje jedinstvene izložbe Porscheovih automobila "stare škole“ čije motore hladi samo zrak.

Izložba Luftgekühlt 5 održava se u industrijskom kompleksu u okolini Los Angelesa (SAD), a shodno nazivu koji u prevodu s njemačkog jezika znači "zrakom hlađen“ (uz adekvatan slogan organizatora: "Voda je za ribe!“) izloženi su samo Porscheovi cestovni i trkaći automobili čije motore hladi zrak.

Na izložbi koja se u svom petom izdanju održava u okolini Los Angelesa publika ima priliku da uživo vidi mnogobrojne cestovne i trkaće modele Porschea koji su nastali u periodu u kojem su u slavnoj njemačkoj automobilskoj kompaniji smatrali da je za hlađenje njihovih motora dovoljan samo zrak.

Najveće zasluge za organizaciju izložbe koju posjećuje publika iz cijelog svijeta pripadaju Porscheovom tvorničkom trkaču Patricku Longu i njegovom saradniku i prijatelju Howie Idelsonu, a obojica su kroz smijeh izjavili da su posjetioci koji su na izložbu došli s Porscheima čije motore hladi voda svoje metalne "ljubimce“ morali parkirati izvan izložbenog prostora.

Posebna pažnja posvećena je i obilježavanju 30 godina od predstavljanja Porschea 911 (Serija 964) koji pokreće zrakom hlađen 6-cilindarski boxer motor, a svoj izložbeni prostor imala je i američka kompanija SVD (Singer Vehicle Design) u kojoj se na izvanredno uspješan način bave restauracijom i modifikacijom modela iz Serije 964 koju je Porsche 1994. godine zamijenio Serijom 993 s kojom je završio višedecenijski period zrakom hlađenih motora.