Naredna tri dana u dvorani Zetra
31

FOTO / Otvoren Sajam automobila u Sarajevu

Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: E. Zubović/Klix.ba)
Od jutros su posjetiocima i ljubiteljima automobila otvorena vrata olimpijske dvorane Zetra gdje se održava Sajam automobila u Sarajevu. Sajam će biti otvoren do 24. juna, s radnim vremenom od 10:00 sati do 18:00 sati.

Nakon što šest godina glavni grad Bosne i Hercegovine nije imao sajam automobila, organizator "Sarajevskog sajma automobila i prateće opreme", firma PRO tuning iz Sarajeva koja je nastala početkom 2009. godine i već tri godine se uspješno bavi praćenjem, promocijom i unaprijeđenjem autoindustrije i autosporta u Bosni i Hercegovini, odlučila je prekinuti taj neslavni niz.

Nažalost, kako nam je istakao organizator zbog neprofesionalnosti nekoliko izlagača koji su potvrdili svoje prisustvo na ovom Sajmu, ali se na kraju ipak jednostavno nisu pojavili, izložbeni prostor nije bio bogat novitetima iz autoindustrije kako je to prethodno najavljeno. Ipak, izlagači koji su se odazvali zadovoljni su posjećenošću i reakcijama posjetilaca.

Zvijezda sajma svakako je bio konceptni električni automobil iz Hrvatske koji je zaokupio pažnju svjetske javnosti, Rimac Concept One. Riječ je o inovativnom konceptu električnog sportskog automobila koji raspolaže sa 1088 KS, do 100 km/h ubrzava za nevjerovatnih 2,8 sekundi, i dostiže maksimalnih 305 km/h. Zanimljivo, sve to je sposoban raditi uz autonomiju od čak 600 kilometara.

Uz konceptni Rimac, pažnju su privlačili i takmičarski automobili, poput Mitsubishija Lancera EVO X, kao i ekstremno prerađenih off-road takmičarskih terenaca.

Zanimljivo je da je već prvi sat od otvaranja Sajma zabilježeno preko 200 prodatih karata, a organizatori i izlagači su zadovoljni i činjenicom kako su tokom prvog dana prodali više od pet automobila.

Cijena ulaznica za Sajam automobila i prateće opreme iznosi 5 KM, a svoja vrata za posjetioce zatvara 24. juna u 18:00 sati.