Umro u 87. godini
20

Otišao je Peter W. Schutz, čovjek koji je spasio Porsche 911

Klix.ba
Nekadašnji prvi čovjek Porschea Peter W. Schutz preminuo je u 87. godini, a ostat će upamćen kao čovjek koji svojevremeno nije pristao na prestanak proizvodnje modela 911 koji je bio i ostao "srce" kompanije.

Nakon značajnog pada potražnje u Porscheu su početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća bili pred donošenjem konačne odluke o prestanku proizvodnje modela 911 koji je svoje mjesto trebalo da ustupi modernijim modelima 924, 944 i 928.

Srećom, na čelu kompanije tada je bio Peter W. Schutz koji se odlučno usprotivio namjeri tadašnjeg menadžmenta, insistirajući da 911 treba ostati u proizvodnji, a ponuda najpoznatijeg (i najcjenjenijeg) Porscheovog modela svih vremena ubrzo je proširena novim karoserijskim verzijama i sve snažnijim legendarnim 6-cilindarskim boxer motorima koje je, sve do Serije 996, hladio zrak.

U svojoj uspješnoj karijeri Schutz je također inicirao i Porscheov trijumfalni povratak u svijet utrka izdržljivosti, od kojih je svakako najpoznatija utrka 24 sata Le Mansa na kojoj je Porsche zabilježio najveći broj pobjeda (19), a pod njegovom "dirigentskom palicom" razvijen je i proizveden model 959 s kojim je slavna njemačka kompanija ponudila adekvatnu alternativu tadašnjim potencijalnim kupcima Ferrarija F40.

"Gdje god bih išao, svi su me pitali zašto želimo prekinuti proizvodnju Porschea 911 koji je bio i ostao izvanredan sportski automobil. Uvijek će mi biti drago što nismo donijeli takvu odluku", rekao je Schutz kada je s proizvodnih traka sišao tamnozeleni milioniti primjerak vjerovatno najpoznatijeg sportskog automobila svih vremena.