Na Ionity punjačima
47

Osam godina besplatnog punjenja u Evropi za kupce Rimac Nevere

D. B.
Oni koji kupe električni hiperautomobil Rimac Nevera, u Evropi će imati mogućnost besplatnog punjenja u periodu od osam godina.

Nevera je proizvod hrvatske kompanije Rimac Automobili, koja je saopćila da se udružila s kompanijom Ionity, jednim od najvećih evropskih operatera stanica za punjenje električnih automobila. Prema njihovom dogovoru, oni koji kupe Neveru imat će pravo na neograničeno besplatno punjenje na svim Ionityjevim stanicama u 24 evropske zemlje i to u periodu od osam godina.

To znači da kupci za 2 miliona eura ne dobijaju "samo" hiperautomobil fantastičnih performansi, nego i značajan period "gratis" punjenja baterije.

Podsjetimo, četiri Neverina električna motora isporučuju 1.914 KS i 2.360 Nm obrtnog momenta, od 0 do 100 km/h ubrzava za 1,81 sekundu, do 300 km/h za 9,22 sekunde, dok 402 metra prelazi za 8,25 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 412 km/h, a hiperautomobil koristi bateriju kapaciteta 120 kWh koja omogućava domet od 490 kilometara s jednim punjenjem. Nevera podržava punjenje snage do 500 kW, tako da se baterija može napuniti od 0 do 80 posto kapaciteta za 25 minuta koristeći jedan od Ionityjevih 350 kW Halo punjača.

"Kada ljudi pomisle na Rimac, onda misle na rekordne performanse koje isporučuje Nevera, kao i na vrhunske tehnologije u srcu kompanije. Nevera je primarno razvijena kao hyper GT, više nego automobil fokusiran na stazu, to je zapravo automobil prilagođen korisniku. Saradnja s Ionityjem nam omogućava da ovo iskustvo podignemo na viši nivo", izjavio je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor kompanije Rimac Automobili.

Osim što će omogućiti besplatan pristup svojoj mreži punjača, Ionity će u kampusu Rimac nedaleko od Zagreba, koji je trenutno u izgradnji, izgraditi stanicu sa šest punjača. Ova stanica će biti dostupna javnosti i posjetiteljima kampusa u svakom trenutku. Dodatni punjači će biti postavljeni nešto kasnije nakon otvaranja kampusa planiranog za narednu godinu.

Rimac traži 50 uposlenika za lakirnicu u kampusu Rimac, koji će se pridružiti postojećem timu od 26 eksperta. Nove članove prvo čeka obuka i učenje o radu s Neverinim karbonom. Sa ili bez prethodnog iskustva, kandidati će raditi u jednoj od tri kategorije u procesu lakiranja, odnosno pripremi, lakiranju i poliranju.