auto
0

Opel Insignia osvojila nagradu "red dot" za dizajn

Sarajevo-x.com
Cijenjeno priznanje za dizajn osma je nagrada koju je dosad dobio ovaj Opelov novitet u ponudi.

Opel Insignia još je jednom prepoznata od strane međunarodnog stručnog žirija kao izniman dizajnerski uspjeh, zbog čega je osvojila prestižnu nagradu “red dot”, saopšteno je iz ove kompanije.

Međunarodna nagrada za dizajn “red dot” koja se dodjeljuje od 1955. pod okriljem ustanove Design Zentrum North Rhine Westphalia iz Essena, Njemačka, smatra se jednom od najvećih i najpriznatijih dizajnerskih nagrada na svijetu. O njoj odlučuje međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka na području dizajna prema kriterijima kao što su stupanj inovativnosti, funkcionalnosti te formalne kvalitete.

Insignia je nastala u Opelovom European Design Centeru u Rüsselsheimu, a njome je predstavljena nova dizajnerska filozofija prema kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost. „Govoreći u ime čitavog dizajnerskog tima, iznimno smo ponosni što primamo ovu nagradu“, rekao je Mark Adams, potpredsjednik za dizajn GM-a Europe. „Posebna je čast primiti ovu vrstu priznanja od međunarodnog žirija sastavljenog od dizajnera izvan automobilske industrije. To je potvrda da je Opel na pravom putu i da nudi snažan, dinamičan stil.“

Insignia, limuzina srednje veličine, imenovana je Europskim automobilom 2009. godine od strane međunarodnog žirija europskih novinara te je osvojila brojne druge nagrade, uključujući Autobestov DESIGNBEST te Executive Car of the Year britanskog časopisa Fleet Magazine.

Nagrade „red dot“ dosad su dobivale razne kompanije prepoznatljive po svojem inovativnom dizajnu kao što su Apple, Nokia i – Opel. Tri Opelova modela, GT, Astra GTC i Astra G iz 1998., već su bili dobitnici i može ih se naći u godišnjacima „red dot designa“ koji se čuvaju u muzeju Centra u njemačkom gradu Essenu. Prošle je godine četvrti model, konceptni automobil Flextreme, osvojio nagradu „red dot“ dizajnerskog centra u Singapuru za konceptni dizajn.

Ove je godine oko 1.400 tvrtki iz 49 zemalja prijavilo 3.231 rad u konkurenciju za toliko priželjkivanu nagradu „red dot“. „Međunarodno priznati stručni žiri ove je godine svoj posao ocijenio iznimno teškim već zbog samog broja prijavljenih radova“, rekao je Jan Sötebeer stariji voditelj projekata za red dot. „U ime čitavog žirija, čestitam od srca Opelu na osvojenoj nagradi.“