8. Međunarodni susret
0

FOTO+VIDEO / Oldtimeri paradirali kroz Sarajevo, izabran najljepši

Video: Jasenko Korjenić
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Oldtimer klub Sarajevo po osmi put organizovao je međunarodni oldtimer autorally. Građani Sarajeva danas su pred Narodnim pozorištem imali priliku vidjeti oldtimere, ali i izabrati najljepši automobil.

"Imali smo 50 posada i to iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U Subotu smo startali sa Rimskog mosta, bili smo u Visokom, zatim na ručku u Kraljevoj Sutjesci, zatim smo se vratili na Ilidžu i danas smo bili pred Narodnim pozorištem", kazao je za Sarajevo-x.com Nedim Husić Braco, organizator oldtimer autorallyja.

On je istakao kako je za ovakav "posao" potrebno mnogo ljubavi i vremena, a kad toga ima nađe se i novac. Napomenuo je kako je danas u Sarajevu bilo učesnika iz brojnih zemalja Evrope, a građani su imali priliku vidjeti i automobil Buick iz 1922. godine koji ima drvene felge. Upravo taj automobil dobio je nagradu za najstariji.

"U BiH ima oldtimera, ali mnogi su uništeni tokom rata ili prodani za mizeran novac, no svake godine se u Sarajevu pojavi barem jedan novi oldtimer", istakao je Husić.

Klubu Oldtimer se mogu pridružiti svi koji imaju vozilo starije od 30 godina.

"Glavni cilj je da vozilo radi i da osoba koja ima oldtimer dođe na susret. Mi djelove koije imamo poklanjamo jedni drugima bez ikakve nadoknade."

Inače, danas su građani izabrali i najljepšeg oldtimera, a laskavu titulu je ponio Mercedes 170 iz 1950. godine, vlasnika Almira Sejdića.