Promo
1k

Offroad raritet na cestama BiH: Mercedes-Benz Brabus G 500 4x4²

Mercedes-Benz je prije par godina predstavio posebno ograničenu seriju svoje legendarne G-klase koja pod nazivom G500 4x4², a vrlo brzo nakon toga još veću dozu posebnosti ali i snage dao je slavni njemački tuner Brabus. Jedan od tek nekoliko takvih Brabusa na svijetu našao je svoj put i do Bosne i Hercegovine.

Mercedes-Benz G500 4x4² nakon opsežnog tretmana u Brabusu iz 4,0-litarskog twinturbo V8 motora proizvodi čak 500 KS uz 710 Nm obrtnog momenta, a snaga se na sva četiri točka prenosi putem sedmostepenog automatskog mjenjača.

Jasno, velika snaga samo je dio onoga po čemu je G500 4x4² poseban. G-klasa kao već jedan od najboljih terenaca na svijetu u ovoj verziji opremljena je permanentnim pogonom preko sva četiri točka, povećanim klirensom, osovinama i točkovima koji su "posuđeni" sa modela G63 6x6, te posebnim dvostrukim amortizerima koji omogućavaju prianjanje i na najekstremnijim offroad izazovima. Ovako specijalizovan za terensku vožnju G500 4x4² nema primarni cilj da bude brz sportski automobil, ali uprkos tome Brabusova verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 6.9 sekundi prije nego dostigne maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 210 km/h. Performanse su to kojih bi se postidjeli mnogi sportski automobili koji samo iz daljine mogu gledati teren kojim će ovakav G bez problema proći.

Brabus je na G500 4x4² postavio i svoj ispušni sistem od nehrđajućeg čelika sa "leptir" ventilima koji se kontrolišu pomoću dugmeta na upravljaču, a koji na pritisak ovom terencu daju zvuk dostojan supersportskog coupea. Model koji je stigao u BiH je uz posebnu Solar beam žutu boju karoserije dobio i posebne detalje na karoseriji od karbonskih vlakana na masivnim proširenjima blatobrana i veliki bočni usisnik zraka za prolazak kroz duboku vodu. Impresivni su i posebni petokraki naplaci prečnika 22-inča na posebnim Pirelli Scorpion ATR gumama 325/55 R22. Uz terenski profil ovih guma, permanentni pogon preko obje osovine i blokade sva tri diferencijala ovakav G500 4x4² bez problema će nastaviti da se kreće i u situacijama gdje su svi drugi terenski automobili uveliko "došli do zida".

Iako je beskompromisan terenac BRABUS G500 4x4² se ističe i luksuzom dostojnim vrhunskih limuzina. Tako je cijela armaturna ploča na ovom G500 4x4² obložena vrhunskom nappa kožom, obloga krova obložena je ugodnom alcantarom, a cijelo uređenje unutrašnjosti i vanjštine dodatno se ističe jer je izvedeno u posebno Designo radionici Mercedes-Benza u Sindelfingenu gdje se posebna ekipa stručnjaka posvećuje svakom modelu zasebno i daje mu dozu unikatnosti posebnom bojom karoserije, izborom materijala i kožnih obloga u unutrašnjosti i ukupnog uređenja automobila.

Mercedes-Benz Brabus G 500 4x4² još jedan je od rariteta koji se pojavio na cestama Bosne i Hercegovine posredstvom kompanije Auto salon Kramar iz Ljubuškog koja u svojoj ponudi u Bosni i Hercegovini ima preko 1000 vozila, a pored BiH uspješno posluju i u Njemačkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Vozila iz ponude možete pogledati na njihovim službenim stranicama askramar.