|

Odluka GM-a da zadrži Opel koristiće poreskim obveznicima

Odluka GM-a da zadrži Opel koristiće poreskim obveznicima
0
F
FENA
5.11.2009. u 15:10
0
komentara
0

dijeljenja
Odluka GM-a da zadrži Opel koristiće poreskim obveznicima Foto: AP
Odluka američkog auto-giganta General Motorsa (GM) da zadrži svoju evropsku filijalu Opel koristit će evropskim poreznim obveznicima, posebno u Britaniji, Njemačkoj i Španiji, izjavio je danas britanski ministar trgovine Peter Mendelson. On je rekao kako vjeruje da bi radnici GM-ove britanske filijale Vauxhall više voljeli da zadrže staro rukovodstvo umjesto da dobiju novo, ne navodeći detalje kako bi se finansirala reorganizacija kompanije, prenio je Reuters.
GM je u utorak, 3. novembra, odustao od planova da proda Opel, uključujući postrojenja britanskog Vauxhalla, konzorcijumu na čelu sa kanadskim proizvođačem auto-dijelova, Magnom.

"Odustajanje od prodaje je izazvalo određena strahovanja kod radnika Opela i Vauxhalla. Sa druge strane, za evropske poreske obveznike to predstavlja značajnu uštedu", istakao je Mendelson.

U Njemačkoj je vladalo mišljenje da će preuzimanje od strane Magne i ruske banke Sberbank vjerovatno rezultirati najmanjim mogućim brojem otkaza za njemačke radnike i zatvaranjem što manjeg broja postrojenja.

Od država u kojima postoje fabrike Opela, uključujući Njemačku, Britaniju, Španiju i Belgiju, ranije se očekivalo da će obezbijediti sredstva za spas firme Opel, koja bilježi gubitke.

GM je saopćio procjenu da bi ga reorganizacija Opela mogla koštati oko tri milijarde eura.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.