Inicijativa iz Volva
0

Odličan automobil za kućne ljubimce

Sarajevo-x.com
Ovoga ljeta na godišnji odmor obavezno povedite psa svojim automobilom. Većina pasa voli vožnje automobilom. No kao i ostali putnici, i vaš ljubimac treba putovati uz visok nivo sigurnosti. Volvo je dizajnirao specijalnu opremu za sigurnije putovanje pasa i njihovih vlasnika. A da se koncept isplati, dokazuje i titula "najboljeg automobila za ljubimce“ kojeg su u SAD-u dobili Volvo modeli XC90 i XC70.

Čitatelji američkog magazina Animal Fair prošle godine izabrali su dva Volvo modela za najbolje dizajnirane automobile za pse jer imaju izdašan prostor u koji se mogu smjestiti psi i prtljag, bez obzira jeste li na putu prema plaži ili vikendici u prirodi. Oba modela su odlična za pse i pogodna za njihovo lagano uskakanje, te ugodan boravak.

Osim smještajnog prostora i jednostavnog ulaska u vozilo, Volvo modeli V50, XC60, V70, XC70 i XC90 nude cijeli raspon opreme koja olakšava putovanje psima i njihovim vlasnicima kako bi uživali u putovanjima na otvorenim cestama.

Sigurnosna oprema za pse uključuje:

  • Praktičnu zaštitnu rešetku između putničke zone i prtljažnog dijela koja sprečava da pas bude naglo odgurnut prilikom iznenadnog kočenja ili sudara. Pas putuje najsigurnije u karavanu kada je u odjeljku za prtljag i kada je u njemu postavljena zaštitna rešetka;
  • Uzdužni razdjelnik prostora u prtljažnom dijelu koji dijeli prostor u dvije zone. Pas može sjediti u jednoj zoni dok je prtljag odvojen u drugoj. To je vrlo praktično rješenje pogotovo kada prevozite sedmičnu zalihu namirnica iz šopinga ili ne želite da vaš pas prčka po stvarima. Da biste ispravno postavili razdjelnik, potrebno je instalirati zaštitnu rešetku;
  • Podmetač izrađen od izdržljivog vinila otpornog na prljanje. Podmetač prekriva pod prtljažnog dijela, bočne strane i odmorišta stražnjih sjedala te tako štiti unutrašnjost automobila, čak i onda kada je vaš ljubimac mokar ili prljav poslije dugog dana na plaži;
  • Praktična kutija od posebne plastike koja štiti interijer auta od prljavih šapica. Jednostavno se briše (dostupna za sve modele osim Volva XC90);
  • Sjenila za sunce za prtljažni prostor koja pokrivaju stražnji prozor i stražnje bočne prozore. Sjenila osiguravaju maksimalnu zaštitu te štite vašeg mezimca od vrućine i iritantnih sunčevih zraka. To ne znači da zato smijete ostaviti psa u automobilu jer unutrašnjost automobila može se ljeti vrlo brzo i neugodno ugrijati.

Volvo je, uz to, razvio i cijeli niz dodataka za pse uz koje će svako putovanje biti maksimalno udobno za porodičnog četveronožnog ljubimca. To su peškiri za pse, deke, pseći šalovi i posudice za vodu - sve izrađene s ukusnim i kohezivnim smislom za dizajn. Potrošači su vrlo brzo prepoznali njihovu vrijednost i prodaju se veoma dobro.

"Prije lansiranja modela V70 i XC70 željeli smo stvoriti cijeli niz proizvoda koji su u skladu s potrebama njihovih budućih vlasnika. Znamo da oni vode aktivan porodični život pa je bilo posve logično dizajnirati dodatke za pse u razigranom tonu. Ti dodaci prava su novost u svijetu automobila i zato su potrošači na njih tako pozitivno odgovorili", ističe Yvonne Hall Tobiasson, direktorica prodaje proizvoda pri korporaciji Volvo Cars.

Dobro je naučiti psa da nikada ne pokušava iskočiti iz automobila, osim na izričitu naredbu vlasnika. Neki psi mogu imati putnu mučninu. Uz malo truda moguće ih je istrenirati da je ne dobiju. Dobar trik je taj da vašem ljubimcu date nešto da grize, npr. kost. Drugi način je da ga odvedete veterinaru koji će mu dati nešto protiv mučnine. Sve Volvo dodatke za pse možete potražiti kod ovlaštenog Volvo prodavača, ili potražiti njihovu dostupnost na Volvo Internet stranici, poručuju iz ove kompanije.