U pogonima SEAT-a
4

Od proizvodnje automobila do proizvodnje medicinskih respiratora

E. Z.
Proizvodna linija za SEAT Leon u postrojenju Martorell gotovo je neprepoznatljiva. Danas se automobili više ne proizvode; umjesto toga, prave se automatizirani respiratori kao pomoć sa zdravstveni sistem usred krize COVID-19.

Kretanje od proizvodnje automobila do respiratora u rekordnom roku rezultat je intenzivnog rada mnogih zaposlenika SEAT-a i vrlo snažne pokretačke snage: solidarnosti. "Motivacija svih koji sudjeluju u ovom projektu je da pomoću našeg znanja možemo masovno proizvoditi opremu koja će nam spasiti živote“, objašnjava Nicolás Mora iz proizvodnog odjela SEAT Martorell.

Od početka situacije izazvane COVID-19, pokrenuto je nekoliko inicijativa u SEAT-u za borbu protiv širenja virusa. Konkretno, za proizvodnju materijala i uređaja koje traže velike bolnice, poput respiratora. Tim inženjera marljivo je počeo dizajnirati nekoliko prototipa, ukupno 13, sve dok se ne proizvede konačni model.

Ključ leži u brisaču vjetrobranskog stakla. Projekt se oblikuje sa zupčanicima koji su napravljeni u SEAT-u, osovinama mjenjača i prilagođenim motorom brisača vjetrobranskog stakla. Cilj je bio napraviti respiratore najvišeg kvaliteta, a rezultat je OxyGEN. Dizajnirani u saradnji sa Protofy.XYZ, i sastavljaju se u objektima SEAT-a.

150 zaposlenih iz različitih područja promijenilo je uobičajene radne jedinice, kako bi se kreirali respiratori od dijelova koji pripadaju modelu SEAT Leon. "Upotreba montažnih linija koja proizvodi podokvire, dio automobila i njegovo prilagođavanje za kreiranje respiratora bio je ozbiljan i težak posao koji je obuhvatio mnoge oblasti kompanije, a sve to smo uspjeli uraditi u rekordnom roku od jedne sedmice", kaže Sergio Arreciado iz oblasti Procesnog inženjeringa SEAT- a. Svaki respirator ima više od 80 elektroničkih i mehaničkih komponenti i podvrgava se glavnoj kontroli kvalitete koja podrazumijeva sterilizaciju ultraljubičastim svjetlom.

Respirator trenutno prolazi dugotrajno testiranje u sklopu procesa odobrenja. U međuvremenu, linija nastavlja s radom zahvaljujući mnogim zaposlenicima koji su neumorno radili na ovom projektu. "Upravo saznanje da smo pokušali pomoći spašavanje života čini sve ovo što smo radili vrijednim“, kaže Francesco Sabaté iz R&D u SEAT-u.

Rezultat ovog projekta bio je moguć zahvaljujući solidarnosti njegovih zaposlenika i suradnji mnogih kompanija i entiteta kojima se SEAT želi zahvaliti na njihovom sudjelovanju, posebno španskoj Agenciji za lijekove i zdravstvene proizvode.