auto
43

Objavljen render Teslinog kamiona, prototip se očekuje u maju

Klix.ba
Novi render Jana Peiserta nagovještava kako bi mogao izgledati nadolazeći kamion kompanije Tesla, takozvani Model T, koji bi se trebao pojaviti ove godine

Peisert zamišlja kamion sa staklenim prednjim dijelom te visokopozicioniranim kamerama koje zamjenjuju tradicionalne retrovizore. Dizajn izgleda futuristički, ali se postavlja pitanje da li bi kompanija Tesla zaista posala ovakav kamion na cestu u današnje vrijeme. Neki vjeruju da će kamion biti inspirisan dosad viđenim dizajnom Teslinih automobila.

Peisert je objavio i snimak kreiranja dizajna. Počeo je s fotografijom Mercedesovog Future Trucka 2025, mijenjao njegov oblik i stvorio render Teslinog kamiona.

Direktor kompanije Tesla Elon Musk je potvrdio da još uvijek traje razvoj komercijalnog kamiona, ali da je Model 3 i dalje prioritet.

Musk je prošle godine najavio dolazak kamiona te je rekao da će omogućiti smanjenje troškova transporta tereta, ali i povećati sigurnost. Tada je dodao da očekuje predstavljanje kamiona za šest do devet mjeseci, što predstavlja maj ove godine.

Kamion ćemo vjerovatno vidjeti u formi prototipa, a produkcijsku verziju za najviše pet godina. Taj kamion bi trebao imati bateriju kapaciteta većeg od 100 kWh.

Tesla već ima rivale, a jedan od njih je Nikola One, kamion koji će koristiti vodikove gorive ćelije umjesto potpuno električnog pogona.