SAD
0

Obamina administracija pozdravila dogovor GM-a i Opela

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Administracija američkog predsjednika Baraka Obame pozdravila je dogovor o spašavanju "Opela", koji je Njemačka postigla s kanadskim proizvođačem auto dijelova "Magna", američkom kompanijom "General motors" (GM) i vladom SAD-a, uoči pokretanja stečajnog postupka "Opelove" matične kompanije GM, najavljenog za ponedjeljak, prenosi Tanjug.

"Ovaj dogovor je pozitivan korak za auto-industriju. Operativna grupa koja radi na problemu nastavit će da blisko sarađuje s njemačkom vladom", izjavio je Rojtersu visoki zvaničnik administracije.

On je potvrdio da je predsjednik Obama razgovarao telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel prije nego što je sporazum postignut i ocijenio da je razgovor bio "konstruktivan".

Zvaničnik je dodao da američka vlada nije imala nikakva finansijska uslovljavanja u vezi sa dogovorom o "Opelu", prenosi Rojters.

Njemačka vlada je u subotu saopćila da će "Opel", koji je u vlasništvu američkog "General motorsa", biti prodat kanadskoj kompaniji "Magna".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će tom prodajom biti zaštićena imovina "Opela", nakon očekivanog pokretanja stečajnog postupka u "General motorsu".

Merkel je navela da će "Magna" preuzeti njemačkog proizvođača automobila uz pomoć sredstava ruske državne banke Sberbank.

"Glas Amerike" prenosi da će, prema sporazumu, kanadska firma imati 20 posto udjela u "Opelu", a Sberbanka 35. "General motors" će zadržati 35 posto, dok će preostalih 10 posto pripasti zaposlenima.

"Magna" je takođe najavila da će morati da otpusti najmanje 2.500 radnika. Odluku o prodaju bi trebalo da potvrde parlamentarni odbori u njemačkim državama Hese i sjeverna Vestfalija.