Noviteti
9

Zvanično predstavljen Mercedes-Benz GLA 45 AMG

Klix.ba
Kompanija Mercedes-Benz zvanično je putem interneta predstavila AMG veziju modela GLA uoči njegovog debija ovog mjeseca na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu.

Ovaj je model najavljen konceptom u Los Angelesu u novembru prošle godine. Njegov se izgled mogao i očekivati s obzirom na ranije objavljene rendere. Automobil je usvojio agresivniji pristup u dizajnu tipičan za AMG stil, izgleda mišićavije ponajviše zbog pragova i većih naplataka, redizajniran je prednji branik, a na stražnjoj strani su četiri izduvne cijevi.

Mercedes-Benz GLA 45 AMG pokreće Euro 6 četverocilindrični 2,0-litarski benzinski motor sa turbopunjačem, koji je posuđen od modela A 45 AMG i CLA 45 AMG. Ovaj motor razvija 360 KS uz 450 Nm obrtnog momenta, a snaga se na 4MATIC pogon na sva četiri točka prenosi putam sedmostepenog AMG SPEEDSHIFT DCT mjenjača.

Pomenuti model ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi, a njegova maksimalna elektronski ograničena brzina iznosi 250 km/h. Na 100 pređenih kilometara troši u prosjeku 7,5 litara goriva, a emisija CO2 iznosi 175 g/km.

Mercedesov crossover je dobio AMG sportski ovjes i kočioni sistem visokih performansi, a za nešto više novca kupci mogu opremiti svoj GLA 45 AMG posebnim aerodinamičnim paketom, paketom sa komponentama napravljenim od karbonskih vlakana, kočionim kliještima crvene boje, stražnjim spojlerom, kao i noćnim paketom opereme koji uključuje zatamnjena stakla, crnu liniji duž karoserije i druge ukrase crne booje.

U unutrašnjosti su sportska sjedišta presvučena kožom i Dinamica mikrovlaknima sa crvenim koncem i crvenim sigurnosnim pojasevima. Tu je i trokraki upravljač presvučen Nappa kožom, kao i instrument tabla sa ekranom u boji. Za dodatni novac unutrašnjost može biti opremljena ukrasima od karbonskih vlakana, performance sjedištima i upravljačem, kao i različitim dodacima.

Mercedes-Benz GLA 45 AMG će javno biti predstavljen 13. januara na sajmu NAIAS.