{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Zvanično predstavljen McLaren P1

27.2.2013. u 08:17
2
5
Zvanično predstavljen McLaren P1
2
McLaren je zvanično otkrio produkcijsku verziju svog modela P1 koji će biti prikazan naredne sedmice na Sajmu automobila u Ženevi. Sa planiranom proizvodnjom od samo 375 primjeraka, početna cijena McLarenovog "hiper-super-sport" automobila iznosi preko milion eura.
U McLarenu je bilo planirano da se napravi 500 primjeraka, ali Ron Dennis je (nakon susreta sa budućim vlasnicima koje, umjesto performansi, više zanima ekskluzivitet koji osigurava mala serija) donio odluku da će se napraviti samo 375 primjeraka.

Mi ćemo radije o performansama automobila čija karbonska šasija teži tek 100 kilograma. Sa uključenim IPAS-om (Instant Power Assist System), P1 će od 0 do 100 km/h trebati manje od 3 sekunde, dok će do 200 km/h stizati za manje od 7 sekundi, a nakon 17 sekundi McLaren će već biti na 300 km/h. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 350 km/h. U osnovi, iza akronima IPAS krije se elektro-motor čijih se 179 KS aktivira tasterom koji je smješten na upravljaču. Drugim tasterom na upravljaču aktivira se DRS (Drag Reduction System), čime se otpor zraka koji proizvodi zadnje krilo smanjuje za 23 odsto. Pritiskom na papučicu kočnice DRS se automatski isključuje.

„Srce i duša“ ovog čudesnog hibridnog automobila je centralno smješten 3,8-litarski biturbo V8 motor koji na 7.500 obr/min isporučuje 737 KS, uz 720 Nm obrtnog momenta pri 4.000 obr/min. Dodamo li na 737 onih „električnih“ 179 KS, McLaren P1 razvija 916 KS i 900 Nm obrtnog momenta. Za prenos snage na podlogu zadužen je 7-stepeni Graziano mjenjač. Samo „na struju“, uz prosječnih 48 km/h, P1 „do utičnice“ može preći 20 kilometara.

iako su u McLarenu nastojali napraviti što je moguće lakši automobil, kupci se nisu željeli odreći luksuznih detalja, pa svaki P1 dolazi sa navigacionim i klima uređajem. Tu je i vrhunski audio-sistem. Međutim, ekstremno tanka karbonska trkačka sjedišta i digitalna kontrolna ploča,sugerišu da je P1 skoro pa trkački automobil.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: