Porodični karavan s 450 KS
0

FOTO / Zvanično predstavljen Audi RS4 Avant

Sarajevo-x.com
Uoči službene svjetske premijeru na Salonu automobila u Ženevi, Audi je objavio prve zvanične fotografije i detalje za svoj potpuno novi RS4 Avant. Ova iznenadna objava uslijedila je nakon što su jučer u javnost nezvaničnim kanalima dospjele prve fotografije ovog sportskog karavana.

Najzanimljiviji detalj kod novog RS4 Avant svakako je 4,2-litreni V8 motor koji proizvodi 450 KS i 430 Nm okretnog momenta. Ovako moćan motor omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h u trajanju od svega 4,7 sekundi, i ne prestaje ubrzavati do elektronski ograničene najveće brzine od 250 km/h. Zahtjevniji vozači mogu uz doplatu ukloniti ovu blokadu i omogućiti svom RS4 da dostigne i 280 km/h.

Ovako brutalne performanse postaju još impresivnije kada se pažnja obrati i na podatke o potrošnji goriva. Prilično nevjerovatnim se čini da automobil sa 450 KS u prosjeku može trošiti samo 11 litara goriva na 100 km.

Moćni V8 motor uparen je s odličnim sedmostepenim S tronic mjenjačem, dok quattro pogon prenosi snagu na sva četiri točka s odnosom 40:60 u korist zadnje osovine. Ipak, centralni diferencijal u stanju je efikasnije prenositi snagu između prednje i zadnje osovine, pa se do 70% snage može prenijeti direktno na prednju osovinu, dok zadnji točkovi u krajnjem slučaju mogu dobiti do 85 posto snage.

Jasno Audi RS4 se ističe i izgledom, a posebno detaljima kao što je velika šestougaona maska sa posebnom mrežom i aluminijskim obrubom. Kao što smo i navikli od Audija, posebni modeli poput ovog dolaze i sa LED dnevnim svjetlima uz Xenon Plus prednja svjetla. Veliki usisnici zraka ispod svjetala dodatno ističu agresivniji stil, dok je teško ne primjetiti i "spliter" u donjem dijelu prednjeg odbojnika.

Zadnji dio Audija RS4 se hvali sa LED stop svjetlima i očekivano velike ovalne cijevi ispušnog sistema, uz diskretan difuzor zraka.

Unutrašnjost je oplemenjena sportski crnim i kožnim oblogama kao i sportskim sjedištima, dok su na listi doplata i ekstremno profilisana sjedišta. Također, među sportske detalje u unutrašnjosti svakako spadaju upravljač sa zaravnjenim donjim dijelom obruča, kao i brojni aluminijumski i karbonski dodaci.

Prodaja novog Audija RS4 Avant će početi u jesen ove godine, te bi trebao koštati od 76.600 Eura, na više.