Noviteti
0

Zvanično otkriven obnovljeni Peugeot 208

Klix.ba
Kompanija Peugeot je otkrila izgled svog obnovljenog modela 208, koji će imati svjetsku premijeru tokom Sajma automobila u Ženevi 4. marta.

Automobil je dobio redizajnirani prednji dio sa novim farovima, novom rešetkom hladnjaka i novim branikom sa drugačijim okvirima maglenki. Na stražnjem dijelu su nova svjetla sa 3D LED dizjanom. Peugeot će ponuditi i nove boje karoserije.

U unutrašnjosti je francuska kompanija postavila novi kožom presvučeni upravljač, nove detalje na instrument tabli i 7-inčni ekran osjetljiv na dodir, koji je dio infotainment sistema. Sistem posjeduje Bluetooth i USB povezivost, Peugeot Connect aplikacije i novi MirorScreen sistem koji omogućava prikaz ekrana smartphonea na ekranu u vozilu.

Proizvođač je najavio da će model 208 biti ponuđen sa GT Line opremom, koja uključuje sjajnu crnu rešetku hladnjaka, okvire maglenki, specijalne 17-inčne točkove od legura, hromirane okvire prozora i hromirani završetak izduvne cijevi, kao i crveno-crna kožom presvučena sjedišta.

Također, GTI 30. Anniversary model je dio ponude u formi GTi by PEUGEOT Sport verzije. Spušten je, ima 18-inčne naplatke, dijelove eksterijera u mat crnoj boji, sjedišta s bočnom potporom, crvene patosnice i slično. Pokreće ga 1,6-litarski THP turbo benzinac koji isporučuje 208 KS.

Obnovljeni 208 će biti dostupan sa dizelskim i benzinskim motorima. Ponudu započinje 1,6-litarski Blue HDI motor koji razvija 75 KS, odnosno 100 KS. Obje verzije ovog motora su uparene sa šetostepenim manuelnim mjenjačem. Verzija koja isporučuje 120 KS će biti uparena sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Kada je riječ o benzincima, tu je novi 1,2-litarski motor s turbopunjačem, koji nudi 110 KS, a može biti uparen sa petostepenim manuelnim ili novim šestostepenim automatskim mjenjačem.

Prodaja obnovljenog Peugeota 208 počinje sredinom juna, a proizvodnja se odvija u Poissyju u Francuskoj te Trnavi u Slovačkoj.