Snažniji od prethodnog
436

Zvanično najavljen Audi S3 Sportback, imat će 306 konjskih snaga

D. B.
Standardni Audi A3 još uvijek nije predstavljen, ali njemačka kompanija već najavljuje S verziju.

Nakon što su debitovali Volkswagen Golf 8 i Škoda Octavia četvrte generacije krajem prošle godine, a potom i četvrta generacija SEAT-ovog Leona u januaru, dolazi vrijeme da vidimo i Audi A3 Sportback. To će se dogoditi početkom marta na Sajmu automobila u Ženevi. Ipak, dotad ćemo saznati ponešto o snažnijem modelu S3..

Kompanija iz Ingolastadta ne namjerava još otkriti S3 Sportback, ali je pozvala predstavnike odabranih medija da vide preprodukcijski prototip u Azoresu u Portugalu među kojima je i magazin Motor1.

Audi S3 Sportback će pokretati 2,0-litarski TFSI turbobenzinac koji razvija 306 KS i 400 Nm obrtnog moemta, što je za 10 KS više u odnosu na odlazeći model, a obrtni moment je ostao nepromijenjen.

Ovaj model će imati opasne rivale, a to su Mercedes-AMG A35 i BMW M135i. Osim snažnog motora, imat će i Quattro pogon na sva četiri točka kao i svi modeli iz odjela Audi Sport, a jedini izuzetak je Audi R8 V10 sa stražnjim pogonom. Quattro pogon je unaprijeđen u odnosu na onaj u modelu TT te će slati do 100 posto dostupne snage na obje osovine, dok se inače snaga ravnomjerno dijeli.

Novi S3 će imati i progresivno upravljanje, a vozaču će biti na raspolaganju modovi Balanced, Dynamic i Comfort. Tu su i nove Bridgestone gume razvijene specijalno za S3, kao i 19-inčni naplaci rezervisani za ovaj hatchback visokih performansi.

Motor će biti uparen isključivo sa sedmostepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom, a treba spomenuti i novorazvijeni ovjest koji će unaprijediti upravljivost i učiniti automobil "oštrijim" u zavojima. Iz Audija obećaju da će S3 biti "najdinamičniji model u segmetu". Međuosovinsko rastojanje je ostalo isto, ali je hatchback duži i širi u odnosu na odlazeći model.

Eksterijer nije tajna jer smo već vidjeli prototip, ali će finalni izgled biti poznat kad S3 Sportback zvanično ugleda svjetlo dana. Fotografija unutrašnjosti zasad nema osim onih špijunskih koje otkrivaju promijenjenu armaturnu ploču s integrisanim infotainment sistemom i manje konvencionalnih dugmadi.

Peta generacija modela A3 mijenja automobil koji je na tržištu od 2012. godine.