Zvanični izgled Porsche Panamere

S
Sarajevo-x.com
22.11.2008. u 23:56
0
27
Zvanični izgled Porsche Panamere
0
Zvanični izgled Porsche Panamere
Predugo iščekivanje i brojne "teaser" fotografije porscheove prve limuzine konačno su okončani. Iako su stavili embargo za objavu fotografija tek 24. novembra, nije im uspjelo zadržati izgled Panamere u tajnosti do tada.
Prve zvanične fotografije kompletne Panamere otkrivaju neobičnu limuzinu koja svojom impozantnom ali i pomalo nezgrapnom siluetom svijet automobila obogaćuje još jednom, do sada neviđenom kombinacijom. Porsche se odvažio na ulazak među prestižne sportske limuzine, a i pored dikutabilnog izgleda uspjeh je prilično izvjestan, pogotov kada se uzmu rezultati koje je ostavrio jednako neprivlačno dizajnirani Cayenne.Sa Panamerom u Porscheu planiraju preoteti kupce Mercedesa CLS-a, Aston Martina Rapide ali i budućeg Audija A7 i BMW-a CS. Izgled masivne limuzine potvrđen je i impresivnim dimenzijama, pa sa dužinom od 4,97 metara i ukupnom masom od skoro dvije tone svakako ne spada po prepoznatljivu filozofiju Porscheovih laganih sportskih kupea.Naravno ništa manje od najnaprednije tehnologije ne treba očekivati u najluksuznijem Porscheu. Vrhunsku udobnost ali i užitak vožnje pravog Porschea garantuje elektronski kontrolisan zračni ovjes, dok će automatski mjenjač sa dva kvačila ili PDK omogućiti maksimalno iskorištavanje snage motora. Također, za djelotvoran prenos snage na podlogu u Porscheu su za Panameru pripremili i djelimičnu blokadu diferencijala, pa po svemu sudeći Panamera u pogledu voznih osobina ne bi trebala zaostajati za 911 ili tačnije Cayenneom.Za početak Porsche će nuditi dvije verzije Panamere. Naravno tu će biti osnovna S verzija i potentna Turbo verzija. Panamera S biće obdarena sa 400 KS, dok će Turbo model zahvaljujući naprednoj twin-turbo tehnologiji isporučivati čak 500 KS.Naknadno se očekuje uvođenje i najslabije verzije koja bi iz V6 motora trebala dobivati oko 300 KS, dok se hibridni pogon najavljuje kao finalni korak u ponudi Panamere. Također, pozunavajući Porsche i stalno pomjeranje granica nije isključeno da će u kasnijoj fazi biti ponuđen Turbo S model sa preko 600 KS.

Sa Panamerom Porsche najveće ambicije ima u SAD-u i Evropi, ali i Aziji, a već sada je poznato da se planira proizvodnja od oko 50.000 primjeraka godišnje.


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: