Umjetnost u pokretu
2

Za ovakav Alpine A110S treba izdvojiti 125.000 eura

E. L.
U francuskoj automobilskoj kompaniji kažu da će se Alpine A110S, čiju je karoseriju oslikao argentinski umjetnik Felipe Pantone, ponajviše svidjeti kolekcionarima i ljubiteljima umjetnina.

Posljednje posebno izdanje Alpininog aluminijskog ultralaganog dvosjeda rezultat je saradnje između poznate francuske automobilske kompanije i argentinskog umjetnika Felipea Pantonea, a interesantno oslikan automobil košta znatno više od standardne Alpine A110S koja je korištena kao osnovica projekta.

Odlična vijest za dobrostojeće kolekcionare je da će Alpine svoj "art car“ (koji može poslužiti i kao ukras za dnevni boravak) napraviti u samo četiri primjerka, od kojih jedan ostaje u vlasništvu Alpine, a zvučnu "umjetnost u pokretu“ koju je vozio Fernando Alonso publika je uživo mogla vidjeti uoči trke Formule 1 koja je održana u Monte Carlu.

Podsjećanja radi, stazi okrenut Alpine A110S pokreće centralno smješten Renaultov 1,8-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji razvija 292 KS i 320 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,4 sekunde i 260 km/h. Prijenos snage na zadnju osovinu obavlja se posredstvom 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila.