Konačno i pravi Golf Coupe?
0

VW predstavio New Compact Coupe

Sarajevo-x.com
Volkswagen je na tek otvorenom sajmu automobila u Detroitu predstavio zanimljiv konceptni kupe koji je nastupio kao pravi hibridni automobil, a već nakon predstavljanja bilo je jasno da je tržišna egzistencija ovakvog modela vrlo moguća.

Iako je u Detroitu Volkswagen hibridni kupe predstavio pod nemaštovitim i neutralnim imenom New Compact Coupe, u Evropi se ovaj isti automobil naziva Golf Coupe prototype. S obzirom da je riječ o zaista privlačnom kupeu koji je nastao na platformi aktuelnog Golfa, jasno je da će, ako jednog dana dođe u serijsku proizvodnju, u Evropi najvjerovatnije i biti nazvan Golf Coupe, a u SAD-u Jetta Coupe.

Novi konceptni kupe pokretan je savremenim 1,4-litarskim TSI benzinskim motorom snage 150 KS i 220 Nm koji je uparen sa naprednim DSG mjenjačem sa sedam stepeni prenosa i još važnije sa električnim motorom snage 27 KS. Električni motor struju crpi iz litijum-ionskih baterija, a kao i u slučaju većine hibrida i New Compact Coupe može se kretati samo uz pomoć elektromotora čime se emisija štetnih gasova množi sa nulom.

Osnovni podaci su vrlo impresivni, pogotovo onaj o 98 grama CO2 u izduvu na pređeni kilometar, dok su i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 227 km/h vrlo pohvalne osobine. Kada se svemu doda prosječna potrošnja od samo 4,2 litra na 100 kilometara onda New Compact Coupe definitivno spada u sportske automobile budućnosti.

Sam izgled koncepta ističe se vrlo elegantnom karoserijom koja u potpunosti pripada trenutnim trendovima VW-a, dok detalji poput stop svjetala i linije krova koji neodoljivo podsjećaju na Audi A5 definitivno podižu ukupni utisak. Elementi poput LED svjetala, upečatljivih 19-inčnih Lugano naplataka, te kvarcne sive boja karoserije i bijele unutrašnjosti očito su tu da istaknu konceptnu formu New Compact Coupea, a kada bi zaklonili te detalje jasno bi vidjeli elegantan kupe koji je potpuno spreman za prodajne salone. Za sada iz Volkswagena nema zvaničnih potvrda o tome da li će ovaj automobil zaista doći u serijsku proizvodnju, mada već postoje glasine da će Golf ili Jetta Coupe svoju premijeru imati najkasnije za dvije godine.