Uskoro
37

VW objavio nove detalje o novoj generaciji modela Polo

Piše: E. T.
S najavljenom premijerom koja će se desiti na jesenjem Sajmu automobila u Frankfurtu, Volkswagen nudi nove detalje o modelu Polo koji je nakon 42 godine proizvodnje i 14 miliona prodanih primjeraka stigao do svog šestog izdanja.

Volkswagenov predstavnik u B segmentu prošle je godine stigao do 704.062 kupca, što ga je svrstalo na osmo mjesto na svjetskoj listi najprodavanijih automobila. Svjesni potencijala koji za njemački koncern predstavlja Polo, u Wolfsburgu uveliko podgrijavaju atmosferu uoči zvaničnog predstavljanja produkcijskog izdanja šeste generacije, bez obzira na to što se na prvi pogled čini da se u ovom slučaju, ipak, radi o temeljito redizajniranoj aktuelnoj generaciji.

Nakon nekoliko špijunskih fotografija u VW-u su odlučili u kratkom videomaterijalu pokazati pretprodukcijsko izdanje novog Pola, a bez obzira na adekvatne kamuflažne folije može se vidjeti da je sama karoserija novog modela evolucija u poređenju na odlazeći model.

Uz smanjenje mase novi je Polo, nakon nedavno predstavljene SEAT Ibize, drugi grupacijski model zasnovan na platformi MQB A0, a pokretat će ga poznata gama turbo benzinskih motora s tri i četiri cilindra, među kojima je i novi 1,5-litarski TSI motor koji je u ponudi motora za redizajnirano izdanje Golfa sedme generacije i nove Ibize.

U pripremi je i crossover verzija, ali i Polo GTI koji će pokretati dvolitarski turbo benzinski četverocilindarski TSI motor s 200 KS koji će pokretati i najsnažnije izdanje Ibize (Cupra).