Korak dalje
9

VW Golf GTI Clubsport S uskoro više neće biti najbrži GTI

Klix.ba
Na njegovo mjesto do kraja godine stiže Golf GTI TCR koji je Volkswagen predstavio u konceptnoj formi za koju kažu da se neće razlikovati od produkcijske verzije.

Iako produkcijski Golf GTI TCR neće biti najsnažniji Golf GTI do sada (jer s 310 KS titula ostaje u posjedu verzije Clubsport S), u Volkswagenu tvrde da će ipak biti najbrži.

Iza oznake TCR koja sugeriše na automobile koji se mogu koristiti samo na stazi krije se posljednje izdanje Golfa GTI aktuelne generacije, koje je Volkswagen predstavio u konceptnoj formi, a prema posljednjim informacijama produkcijsko izdanje najbržeg GTI-ja do sada bit će identično.

Golf GTI TCR će bez elektronskog limitatora stići do 264 km/h (Clubsport S razvija 261 km/h), a automobil pokreće poznati dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji raspolaže s 290 konjskih snaga pri 6.800 obr/min i 370 Nm najvećeg obrtnog momenta već pri 1.600 obr/min. Na žalost tradicionalista, prijenos snage na prednju osovinu obavljat će se isključivo preko 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila.

Automobil će se standardno isporučivati na 18-inčnim ojačanim aluminijskim felgama, a opciono će se nuditi i u kombinaciji s novodizajniranim 19-inčnim kompletom. U odnosu na standardni GTI izmijenjene su i kočnice, a među opcionom opremom bit će i adaptivni elektronski kontrolisani amortizeri.

Izmjene na karoseriji uključuju novi prednji usmjerivač zraka, redizajniran odbojnik s novim otvorima za zrak, drugačije obloge pragova i novi zadnji difuzor, a glavna novost u kabini su nova prednja sjedišta s redizajniranim tradicionalnim karo dizajnom. Prošivanje je urađeno koncem crvene boje u koju je obojen i kožni marker na upravljaču.

U Volkswagenu kažu da će produkcijski model biti spreman do kraja godine.