Posebna edicija
38

Volvo predstavio V90 Cross Country Ocean Race

Klix.ba
U čast čuvene jedriličarske utrke oko svijeta Volvo Ocean Race švedska automobilska kompanija predstavila je posebnu ediciju zasnovanu na modelu V90 Cross Country.

Prvih 3.000 primjeraka luksuznog 5-metarskog "crossover karavana" ponudit će se na trideset tržišta širom svijeta, a u Volvu su odlučili da od svakog prodanog primjerka iz prve serije doniraju 100 eura (ukupno 300.000 eura) za finansiranje naučnog programa koji se bavi smanjenjem zagađenosti okeana.

Ediciju Ocean Race karakteriše bijela karoserija ukrašena narandžastim i mat sivim detaljima, a u kompaniji koja je pod okriljem kineske kompanije Geely kažu da su tepisi u automobilu napravljeni od recikliranih starih ribarskih mreža koje su počivale na dnu mora i okeana. Pored posebne boje Ocean Race edicija opremljena je novim kompletom felgi i narandžastim fragmentima na kožom obloženim sjedištima i oblogama vrata.

Automobil pokreće dvolitarski četverocilindarski benzinski motor (T6) koji uz asistenciju turbo-punjača i mehaničkog kompresora nudi 320 KS i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na obje osovine obavlja se preko 8-stepenog automatskog mjenjača. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je 6,4 sekunde, maksimalna brzina iznosi 240 km/h, a cijena edicije još uvijek nije objavljena.