Nova generacija
24

Volvo predstavio novi V60: Savršen spoj stila i praktičnosti

Klix.ba
U švedskoj automobilskoj kompaniji vjeruju da još uvijek ima kupaca koji će radije odabrati klasični karavan srednje kategorije u odnosu na slično koncipiran crossover.

Najnovijeg švedskog predstavnika u srednjoj kategoriji karakteriše izuzetno elegantna karoserija, a pored hromom oivičene maske hladnjaka tu su i karakteristična "Thor“ LED svjetla koja su zaštitni znak aktuelnih Volvo automobila.

U minimalistički dizajniranoj prostranoj kabini ističe se centralni 9-inčni display multimedijalnog sistema s kojem je uklonjeno nekoliko fizičkih tastera, a raskošno odmjereno međuosovinsko rastojanje zaslužno je za odličnu ponudu prostora putnicima koji će sjediti na zadnjim sjedištima.

Zapremina prtljažnika u osnovnoj postavci iznosi 529 litara, što je čak 99 litara više u odnosu na zapreminu u prethodnoj generaciji, a s preklopljenim naslonima zadnjih sjedišta prtljažnik "guta" 1.364 litra. Spomenute brojke V60 stavljaju ispred direktnih konkurenata koji dolaze iz BMW-a, Audija i Mercedesa.

S najavljenom elektrifikacijom svih svojih modela do naredne godine i novi V60 od početka će, pored poznatih dvolitarskih benzinskih i dizelskih motora, biti ponuđen i u kombinaciji s dvije hibridne opcije, a iza oznake T8 krije se snažnija hibridna verzija s 390 KS koje se distribuiraju na obje osovine.

Suvišno je i spominjati da je novi V60, koji bi do prvih kupaca trebao stići u drugoj polovini godine, na rigoroznim EuroNCAP testovima osvojio svih pet zvjezdica.