Posljednji od "šestica"
0

FOTO / Volkswagen zvanično predstavio Golf VI R Cabriolet

Klix.ba
Volkswagen je u Ženevi pored ostalog prikazao i Golf R Cabriolet koji je nastao na platformi Golfa šeste generacije, što je posljednja verzija automobila kojom Volkswagen zatvara folder na kojem piše "Golf VI“.

Nije uobičajeno na Sajmu automobila prikazati posljednju i pretposljednju generaciju istoimenih automobila, ali u ovom slučaju ne radi se o običnom „open-air“ Golfu.

R Cabriolet koji u prodajne salone stiže početkom proljeća pokreće dvolitarski motor koji isporučuje 265 KS. Preko 6-stepenog DSG mjenjača automobil od 0 do 100 km/h stiže za 6,4 sekunde, a maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h.

Iza 18 ili 19-inčnih točkova, koji se nude uz Golf R Cabriolet, krije se 25 milimetara snižen ovjes. Pored hromiranih završetaka izduvnih cijevi, drugačijih obloga pragova i LED dnevnih svjetala, u serijsku opremu spadaju i bi-xenon svjetla.

Unutrašnjost karakterišu četiri sportska sjedišta iznad kojih je platneni složivi krov. Pritiskom na taster putnici će biti pod vedrim nebom za 9,5 sekundi, dok je za krov nad glavama potrebno 11 sekundi. I sve to do brzine koja ne prelazi 29 km/h.