Diskretne, ali temeljite izmjene
0

FOTO / Volkswagen Tiguan u novom izdanju

Sarajevo-x.com
Detaljno obnavljanje ponude svojih modela Volkswagen nastavlja sa Tiguanom koji je svoju svjetsku premijeru imao još na sajmu automobila u Ženevi, početkom ove godine. Iako je riječ o temeljitom redizajnu, jasno je da je kao i kod Passata, zadržana poznata osnova. U svakom slučaju, Tiguan je sada moderniji, privlačniji i kvalitetniji.

Nakon četiri godine postojanja i preko 700.000 proizcedenih primjeraka Volkswagen je pripremio i novo izdanje svog kompaktnog SUV-a, Tiguana. Po uzoru na veći i prestižniji Touareg, i novi Tiguan je dobio moderniji izgled, nove motore, i ugodniju unutrašnjost.

Tako je prednji dio Tiguana potpuno izmjenjen, u skladu sa trenutnim dizajnerskim tokovima Volkswagena. Kao i prije, Tiguan je još uvijek jedini SUV ovih dimenzija koji se može naručiti u izdanju za teže offroad izlete ali i u urbanom izdanju bez posebnih dodataka na karoseriji.

U skladu sa tim ove dvije verzije se razlikuju i po izgledu prednjeg dijela, pa tako offroaderski Tiguan ima značajnih 10 stepeni veći napadni ugao. Sam izgled maske i svjetala sada ističu zrelost i dorečeniji dizajn, kao i na novom Touaregu.

Uz estetske izmjene Tiguan je dobio i nove napredne sisteme sigurnosti, kao što je Fatigue Detection sistem koji prepoznaje umor kod vozača i upozorava ga o tome. Tu su također sistemi koji pomažu vozaču da ne izvrši slučajni izlazak iz saobraćajne trake, ali i oni koji se brinu o automatskom prilagođavanju snopa svjetala kako se ne bi zasljepljivali ostali učesnici u saobraćaju.

Novost u Tiguanu je i XDS elektronska blokada diferencijala, zahvaljujući kojoj će i terenske mogućnosti ovog VW-a biti na znatno boljem nivou.

Ponuda motora će biti također vrlo bogata, gdje su tri motora od ukupno sedam u ponudi, potpuno novi u paleti Tiguana. Tako će ponuda benzinskih motora biti sačinjena od 1,4 TSI motora u verzijama od 122 i 160 KS, dok će za zahtjevnije kupce biti ponuđen 2,0 TSI u također dvije verzije, sa 180 i 210 KS.

Ponuda dizelskih motora se sastoji od poznatog 2.0 TDI-jau nekoliko verzija. Najslabija verzija će imati 110 KS, sredinu ponude će činiti verzija sa 140 KS, dok će vrh dizelske ponude biti ovaj motor sa 170 KS.

Za prenos snage na izboru će biti klasični 6-stepeni ručni mjenjač, ali i poznati i vrlo poželjni DSG sa dvostrukim kvačilom. Naravno, za one koji žele iskoristiti terenske mogućnosti Tiguana neizbježan će biti i 4Motion pogon na sve točkove.

Zanimljivo je da je u Njemačkoj već počela prodaja novog Tiguana, gdje je Volkswagen prikupio već preko 10.000 prednarudžbi, dok će u ostatku Evrope ali i svijeta Volkswagenov SUV biti ponuđen tokom avgusta ove godine.