Prvi SUV Coupe iz VW
0

Volkswagen premijerom u Sarajevu uveo novi Taigo u BiH

E. Z.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Današnjom spektakularnom premijerom u centru Sarajeva, ispred Narodnog pozorišta, Volkswagen je i zvanično na naše tržište uveo svoj prvi SUV Coupe model. Taigo je prvi model takve vrste u klasi, te kombinuje praktičnost sa sportskim izgledom.

Sa novim Taigom, Volkswagen doodi svoj prvi SUV coupé u ovoj cjenovno osjetljivoj klasi. Kupcima će se svidjeti njegov krosover oblik karoserije, podignuta pozicija sjedenja, izuzetna prilagođenost za svakodnevnu upotrebu i životni stil koji je potpuno nov u ovom segmentu volumena, kao i vrlo raznovrsna i bogata oprema.

Volkswagen Taigo donosi vrlo popularan stil karoserije koji u SUV formu donosi liniju krova nekada rezervisanu za sportske coupe modele. Ipak, Taigo uz taj dizajn nema ograničavanja prostora za glavu u putničkom prostoru. Volkswagen ovim kompaktnim modelom širi svoju ponudu kompaktnih modela koju su do sada činili Polo kao klasični kompakt i T-Cross kao SUV s pogonom na prednje točkove.

Naglasak Taiga je na dizajnu, individualnosti i emocijama. Serijski je opremljen potpunim LED prednjim svjetlima, potpuno digitalnim kokpitom i najnovijom generacijom Infotainment sistema (MIB3), pa ovaj SUV coupé od skoro 4,26 metara dužine postavlja novi tehnološki standard u svojoj klasi.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Volkswagenov novi SUV coupé uglavnom je namijenjen mladim kupcima koji vole trendove, orijentiranim na dizajn i mladima u srcu, kao i onima koji vode aktivan način života u slobodno vrijeme. Zapremina prtljažnika je impresivnih 438 litara. To znači da uprkos svojoj silueti nalik kupeu, novi Taigo nudi skoro isto toliko prostora za odlaganje kao i kompaktni SUV T-Cross koji ima klizna zadnja sjedišta (385 do 455 litara).

Od linije opreme Style pa nadalje, Taigo ima nova IQ.LIGHT LED prednja svjetla zajedno sa osvijetljenom maskom hladnjaka kao standardnom opremom. Tako uspostavlja vezu u prepoznaltljivom stilu, kako sa Volkswagenovim ID modelima, tako i sa novim modelima Golf, Arteon, Tiguan Allspace i Polo. Nazad upečatljiva kontinuirana svjetlosna traka naglašava širinu i karakter Taiga.

U unutrašnjosti, Volkswagen Taigo ima detaljno dizajniran multifunkcionalni volan i moderne komande kao serijsku opremu. Infotainment sistemi su bazirani na najnovijoj generaciji Modularnog Infotainment Building kompleta (MIB3), uključujući Online Control Unit (eSIM) i App-Connect Wireless (u zavisnosti od specifikacije opreme). Sa svojim jednostavnim interfejsom, opcioni Climatronic klima uređaj sa funkcijom dodira neprimjetno je integrisan u moderan izgled ekrana velikog formata. Operativna ploča ima kontrole osjetljive na dodir i klizače. Ovo se također nudi u sličnom obliku u većim modelima kao što su Tiguan, Passat i Arteon, čime se naglašava visok kvalitet unutrašnjosti Taiga.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Novi Taigo je predstavljen uz izbor osam zanimljivih boja karoserije - dvije pojedinačne završne obrade, pet metalik završnih obrada i jedna sa bisernim efektom. Sve boje karoserije osim Deep Black mogu se kombinovati sa kontrastnim crnim krovom uz opciju Roof Pack. Veličina točkova zavisi od odabrane linije opreme i kreće se od 16 do 18 inča. Brojne opcije uključuju veliki panoramski klizni/nagibni krovni otvor, Digital Cockpit Pro sa 10,25" ekranom, ArtVelour presvlake za sjedišta, glasovnu kontrolu, Black Style dizajnerski paket za R-Line i 'beats' zvučni sistem sa 300 vati i 6 zvučnika. Pojačalo je smješteno u prostoru za rezervni točak kako bi se uštedio prostor, tako da prtljažni prostor i dalje nudi neograničenu svestranost (Varibo funkcija).

Efikasne opcije TSI motora

Volkswagen za početak nudi Taigo kao model sa pogonom na prednje točkove sa visoko efikasnim 1,0 TSI i 1,5 TSI benzinskim motorima, koji proizvode 70 kW (95 KS), 81 kW (110 KS) i 110 kW (150 KS).

Maksimalna brzina je 183 km/h, 191 km/h i 212 km/h. U zavisnosti od motora, brzine se mjenjaju ručno pomoću 5-stepenog ili 6-stepenog ručnog mjenjača ili preko 7-stepenog mjenjača s dvostrukim kvačilom (DSG).

Novi Taigo u Bosni i Hercegovini dostupan je po cijeni od 40.501 KM koliko košta model sa Life paketom opreme, 1,0 TSI motorom od 110 KS i sa ručnim mjenjačem. Sredinu ponude čini Taigo sa bogatim Style paketom opreme, koji uz 1,0 TSI sa 110 KS i DSG mjenjač do registracije kod nas košta 42.757 KM. Najprivlačniji je naravno Taigo na kraju cjenovnika koji uz sportski R-Line paket opreme i snažni 1,5 TSI motor od 150 KS uz DSG mjenjač košta 48.251 KM do registracije.