Novi crossover
8

Volkswagen predstavio T-Roc

Klix.ba
U društvo kompaktnih crossovera stigao je i Volkswagenov kandidat T-Roc koji će se u evropskim prodajnim salonima pojaviti prije kraja godine.

Smješten na poziciji ispod modela Tiguan, T-Roc je novi Volkswagenov crossover s kojim će njemački proizvođač automobila kupcima sve popularnijeg segmenta ponuditi nekoliko zanimljivih detalja i opcija.

Pored uobičajenih karoserijskih elemenata koji karakterišu crossover automobile T-Roc će biti ponuđen i u nekoliko dvobojnih kombinacija krova i ostatka karoserije, a boja pojedinih elemenata u putničkoj kabini odgovarat će boji karoserije. Kupcima će opciono biti ponuđena 11,2-inčna TFT kontrolna tabla. Standardna veličina displeja multimedijalnog sistema iznosi 6,5 inča, a u ponudi je i 8-inčni display.

Ukupna dužina T-Roca iznosi 4.234 milimetra, što je za 252 milimetra kraće od dužine Tiguana, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2.603 milimetra. Zapremina prtljažnika iznosi od 445 do 1.290 litara.

Volkswagen će T-Roc prvo ponuditi na evropskim tržištima u kombinaciji s tri benzinska i tri dizelska motora. Osnovni benzinac u ponudi je litarski trocilindarski TSI motor sa 115 KS s kojim stiže ručni 6-stepeni mjenjač i prednji pogon. Slijedi ga 1,5-litarski četverocilindarski TSI motor sa 150 KS koji se može kombinovati s ručnim (prednji pogon) ili automatskim DSG mjenjačem (prednji ili integralni pogon). Na vrhu benzinske ponude je dvolitarski motor sa 190 KS kombinovan s DSG mjenjačem i integralnim pogonom.

Najslabiji dizelski motor iz 1,6-litarske radne zapremine nudi 115 KS (prednji pogon i ručni mjenjač), a dvolitarski TDI motor nudit će se sa 150 i 190 KS s kombinacijom mjenjača i pogona kakva se nudi uz spomenute snažnije turbo benzinske opcije.

T-Roc će publici premijerno biti predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu, a u prodaju stiže prije kraja godine.