U duhu prošlih vremena
1

Volkswagen predstavio električni kombi ID.Buzz

E. L.
Volkswagen će od trećeg kvartala ove godine elektropokretan kombi nuditi u putničkoj i teretnoj verziji.

Konceptno izdanje VW-ovog električnog kombija publika je prvi put mogla vidjeti 2017. godine, a nakon podužeg čekanja u Wolfsburgu su predstavili produkcijsko izdanje koje se krije iza naziva ID. Buzz, odnosno ID. Buzz Cargo (teretna verzija).

Vanjski izgled 4,71 metara dugog produkcijskog kombija s minimalnim prevjesima karoserije preko osovina ne razlikuje se mnogo od konceptne verzije. Evidentno je da je dizajnerima VW-a kao inspiracija poslužio mnogo stariji legendarni kombi model koji se prodavao iza oznake T1, a nostalgičnu retro priču nadopunjava i dvobojna kombinacija.

Zasnovan na MEB platformi, ID. Buzz u putničkoj verziji i s manjim međuosovinskim rastojanjem raspolaže sa pet sjedišta. Volkswagen će uskoro ponuditi i opciju sa šest sjedišta u dva reda, a s dolaskom verzije s većim međuosovinskim rastojanjem koja će biti dostupna od naredne godine ID. Buzz će u kabini moći da ugosti sedam osoba.

S verzijom ID. Buzz Cargo stižu dva ili tri sjedišta. Zapremina tovarnog prostora u koji mogu stati dvije euro-palete iznosi 3.900 litara, a najveća dozvoljena nosivost je 650 kilograma.

Kupci u Evropi na početku će moći da računaju na jedan elektromotor koji razvija 204 KS i 310 Nm obrtnog momenta, a napaja se baterijama kapaciteta 82 kWh. ID. Buzz će se od naredne godine nuditi i u kombinacijama koje uključuju više snage i veći kapacitet baterija, a u VW-u još uvijek nisu otkrili koliko kilometara osigurava aktuelna konfiguracija koja se već koristi u električnom modelu ID.4. Najveća brzina u oba slučaja je 145 km/h.