Noviteti
0

Vauxhall VX Lightning

Klix.ba
Nova “munja” iz Vauxhalla nam na pravi način demonstrira inovativni tok razmišljanja u ovoj tvornici.

“Napravite to jednostavnim, čistim i prelijepim”, bile su riječi podpredsjednika GM-a Boba Lutza kojim je predstavljen ovaj zaprepaštujući koncept a te riječi su uzete i kao smjernica pri stvaranju istog.

VX Lightning je roadster sa dva sjedišta zasnovan na istim tehničkim specifikacijama kao i Pontiacov koncept Solistice koji je prvi put predstavljen javnosti 2002 godine na Detroit Motor Showu. Ali Vauxhallove sličnosti sa Pontiacom tu prestaju jer je automobil u potpunosti dizajniran i osmišljen prema ukusima evropske klijentele, a za ovaj finalni izgled zaslužan GM-ov studio naprednog dizajna Midland u Velikoj Britaniji.

Ispod dugačke haube VX Lightninga se nalazi najnovija verzija Vauxhallovog (Opelovog) 2,2 ECOTEC motora potpuno izvedenog od aluminija. Snaga ovog agregata iznosi moćnih 240 KS koje mu obezbjeđuje prerađeni turbopunjač, a pored snage znatan je i obrtni moment od čak 305 Nm. Za prenos ove snage na podlogu zadužen je šest-stepeni ručni mjenjač koji je prilagođen novim zahtjevima ovog agregata.

Pored impozantnih performansi motora, nevjerovatnim brzinskim prosjecima trebao bi doprinjeti i skoro savršeni odnos mase između osovina koji iznosi gotovo savršenih 50:50. U elemntima dizajna lako je prepoznati i tragove prošlosti kao što su roll barovi iza glave vozača i suvozača kojji daju efekat kao da su stopljeni sa ostatkom karoserije. Za efektan izgled svakog automobila neophodne su i u najmanju ruku privlačne felge što ove na VX-u dimenzija čak 19 zolla naprijed i 20 zolla nazad sigurno jesu. Za sigurno držanje ceste brinu se vrhunski Michelin Pilot pneumatici dimenzija 245/35 naprijed i 255/35 nazad.

U unutrašnjosti nas dočekuju duboko profilirana sportska sjedišta sa efektnom kombinacijom crne i crvene kože a ista ta koža je iskorištena za presvlačenje instrument table. Za sada ne postoje planovi za serijsku proizvodnju VX Lightninga, ali Vauxhall će pažljivo promatrati reakcije tržišta na ovaj izvanredni koncept.