Novi Mazdin monovolumen
0

Uskoro stiže treća generacija Mazde 5

Sarajevo-x.com
Mazda je obznanila prve fotografije i osnovne podatke za potpuno novu generaciju svog monovolumena. Savremeni izgled, praktičnija rješenja, još više prostora i ostale novosti Mazda 5 će javnosti pokazati u martu.

Kako su već uveliko počele stizati najave premijera za sajam automobila u Ženevi koji svake godine otvara sezonu noviteta, tako je i Mazda najavila da će treću generaciju monovolumena Mazda 5 predstaviti na tom sajmu. Nakon svjetske premijere u Ženevi Mazda planira početi prodaju ovog modela već u jesen ove godine na evropskim tržištima.

Kao i svi ostali modeli u ponudi ovog proizvođača sada je i Mazda 5 dobila atraktivni "Nagare Flow“ dizajn koji je započeo prije nekoliko godina premijerom konceptnog modela Nagare. Kao i ostali monovolumeni ovakvih proporcija i Mazda 5 će svoju praktičnost i upotrebljivost temeljiti na sedam mjesta za putnike kao i sa dvoja velika bočna klizna vrata. Pored privlačnog prednjeg dijela koji je jednak onima na modelima 3 i 6, Mazda 5 će se isticati i zanimljivo oblikovanim bokovima. Naime, ovdje su dizajneri vidjeli veliku kreativnu površinu koja do sada nije bilo adekvatno iskorištena, pa je nova "petica“ dobila atraktivne fluidne linije koje kao na konceptnom modelu spajaju masivne prednje blatobrane sa zadnjim dijelom.

U ponudi motora novost će biti 2,0-litarski DISI1 benzinski motor čija je emisija štetnih gasova i potrošnja goriva potpomognuta popularnim „i-stop“ sistemom koji u uslovima gradske vožnje samoinicijativno gasi motor pri dužem stajanju i opet ga pokreće. Iz Mazde najavljuju da će „petica“ sa ovim motorom biti jedan od najštedljivijih i ekološki najpogodnijih modela u ovoj klasi monovolumena. Za one koji nisu prezahtjevni u ponudi će biti i 1,8-litarski benzinac sa 115 KS, dok će ponuda dizelskih motora biti naknadno objavljena.
Pored nove Mazde 5 za sajam u Ženevi su najavili još dvije važne premijere, ali o detalje o njima još uvijek uspješno kriju, pa će najvjerovatnije biti poznate tek 2. marta za kada su i zakazane.