Peta generacija
126

Uskoro stiže dugo očekivana nova Supra

Klix.ba
Japanski dio ambicioznog zajedničkog projekta BMW-a i Toyote na scenu se vraća nakon 16 godina pauze.

BMW i Toyota udružili su snage na novom zajedničkom projektu koji će uskoro rezultirati trećom generacijom BMW-ovog roadster modela Z4 i petom generacijom Toyotinog modela Supra, čije je prethodno izdanje s proizvodnih traka sišlo 2002. godine. Povratak Supre Toyota je najavila atraktivnim konceptnim modelom FT-1 koji je publici predstavljen 2014. godine.

I dok će se novi Z4 kupcima nuditi u kombinaciji s ručnim ili automatskim mjenjačem, prema posljednjim informacijama, jedina ponuđena opcija za kupce nove Supre bit će automatski mjenjač koji će se moći kombinovati s dva dvolitarska četverocilindarska turbo motora i jednim trolitarskim 6-cilindarskim rednim turbo motorom koji će Toyota možda "posuditi" od BMW-a.

Vlasnik Supre s najsnažnijom 6-cilindarskom opcijom mogao bi računati na nešto više od 350 KS, a uveliko se spominje i hibridna verzija koja bi se trebala pojaviti nešto kasnije. Na ručni mjenjač, nažalost, mogu računati samo kupci Toyotinog aktuelnog modela GT86.

I bez ručnog mjenjača, koji će tradicionalistima uvijek biti ispred automatske opcije, prvi čovjek Toyotinog odjela Gazoo Racing (Teysuya Tada) kupcima je obećao veoma brz, upravljiv i zabavan sportski automobil čija će ukupna masa biti niža od mase automobila koje nudi konkurencija (Porschea, Alpine...), a nove Supre u prodajnim salonima trebalo bi da se pojave u prvom kvartalu naredne godine.