Novi baby pokušaj
0

Uskoro stiže Audi A1

Sarajevo-x.com
Nakon što pokušaj sa modelom A2 i nije baš uspio, u Audiju ne odustaju od namjere da u ponudi modela imaju i jedan kompaktan gradski supermini. Ovaj put ulaze u klasu niže i sa modelom A1 planiraju ponuditi ekonomičan mikroautomobil koji je idealan za urbane sredine.

U planu da sa novim modelom ponude jedinstven stil, koji je do sada bio prilično neočekivan od Audija, ali i izuzetnu ekonomičnost u velikoj mjeri pomogao je Volkswagen, pa je A1 u suštini modificiran i prilagođen UP!, Volkswagenov model koji je njoš uvijek u formi koncepta ali također uskoro stiže u serijsku proizvodnju. Audijeva nova uzdanica biće direktan konkurent uspješnim i već proslavljenim supreminijima kao što su Ford Ka, Renault Twingo i FIAT 500, a sa jednako zanimljivim dizajnom mogo bi im biti i vrlo snažan protovnik. Kao što se može i očekivati, osnovna silueta nije mnogo promjenjena u odnosu na VW-ov UP!, dok su prepoznatljivi elementi audijevog dizajna poput dominantne maske i futurističkih svjetala našli novu i vrlo zanimljivu primjenu na ovako skučenom prostoru.

Ipak, ono čime će u Audiju najviše potencirati prodaju novog modela su izuzetno ekonomični i ekološki osvješteni motori. Tačnije, inžinjeri VAG koncerna ubrzano rade na razvoju dva motora radne zapremine od svega 600 kubnih centimetara, od čega je jedan dizelski a jedan benzinski, te bi oba uz pomoć turbopunjača trebali omogućiti dobre performanse ali i vrlo skromnu potrošnju goriva.

Za razliku od Volkswagena, koji je prvobitno planirao da motore ugrađuje iznad zadnje osovine, u Audiju su uočili probleme sa tom konfiguracijom, pa su za svoj model motore smjestili naprijed. Ipak, prije nego što Audi pripremi svoj novitet, Volkswagen će preuzeti ulogu pokusnog kunića te će serijsku verziju svog UP!-a predstaviti već 2010. godine, dok bi prodaja Audija A1 trebaa početi tek tokom 2012. godine.