Za bijeg iz urbane džungle
0

Uskoro i VW Cross Polo u drugoj generaciji

Piše: Elvir Zubović
Uz brojne važne premijere potpuno novih modela koje će se dogoditi na sajmu automobila u Ženevi, Volkswagen će predstaviti i posebnu verziju posljednje generacije Pola. Baš kao i u slučaju prethodnog modela, ime "Cross" će označavati Polo koji je namijenjen aktivnom životu i povremenom boravku izvan asfaltiranih cesta.

Cross Polo zasnovan je na karoseriji standardnog Pola sa pet vrata, a iako slijedi filozofiju prethodne Cross verzije, iz Volkswagena ističu da će novi model imati brojne prednosti koje će mu pomoću u snalaženju pri offroad izazovima.

Za početak novi Cross Polo je znatno viši od prethodnika, a kao i prije tu je mnoštvo dodataka na karoseriji koji ga čine drugačijim od standardnog modela. Tako se na prednjem dijelu ističe novi odbojnik sa masivnim plastičnim umetkom od antracitne plastike koja je otpornija na oštećenja i ogrebotine od lakiranog odbojnika.

Zahvaljujući i nešto većem otvoru za zrak, hromiranoj maski, ali i ojačanjima na donjem dijelu prednjeg i zadnjeg odbojnika Polo je dobio pravi izgled malog terenca. Uz veći razmak poda od tla koji omogućava slobodniju vožnju na makadamu Cross Polo se čini još viši zahvaljujući praktičnim krovnim nosačima, uz koje će transport skija, bicikala i druge sportske opreme biti znatno olakšan.

Za poseban izgled ovog modela zaslužni su i posebni petokraki Budapest aluminijski naplaci prečnika 17-inča. Da je Cross Polo ipak skroman "offroader“ najbolje otkrivaju gume sportskih dimenzija 215/45 R17.

Unutrašnjost je jednako obogaćena posebnim detaljima koji će biti karakteristični samo za Cross verziju. Tako će kupci moći izabrati između čak četiri vrste uređenja, a detalji poput kožnih obloga, i aluminijskih pedala svakako doprinose mladalačkom imidžu.

Zanimljivo je da će Cross Polo imati vrlo bogatu ponudu motora, čak šest benzinaca i dizelaša. Za početak biće ponuđen dobro prihvaćeni 1.2 TSI benzinac sa 105 KS, ali i konvencionalni 1,4-litarski benzinac sa skromnijih 85 KS. Ljubitelji dizelskih motora biraće između nekoliko verzija 1.6 TDI motora, gdje će vodeću ulogu imati verzije sa 90 i 105 KS.

Volkswagenov Cross Polo će se u Njemačkoj moći kupiti već u maju ove godine, dok će i u ostale zemlje stići vrlo brzo nakon toga.